Отидете към основна версия

11 978 153

Русия не би посмяла директно да предизвика Турция, пише турско издание

  • идлиб-
  • турция-
  • русия-
  • сирия-
  • башар асад-
  • армия-
  • предизвика-
  • войници-
  • рулетка

Няма печеливши от руската рулетка в Сирия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма печеливши в руската рулетка в Сирия, пише турското англоезично издание "Дейли Сабах" в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Стигнахме до края на рулетката, която се играе от Русия в Идлиб в Северозападна Сирия. Москва досега не е имала голям успех в политическите решения в Сирия. Освен това тя е на прага да загуби всичките си достижения на терен и на масата за преговори що се отнася до споразуменията си с Турция. За по-добро разбиране на ситуацията, преглед на колебанията и предателството на Москва по време на гражданската война (в Сирия) може да се окаже полезен.

Въпреки предупрежденията от Турция, Русия не проявява дори малък интерес към намирането на постоянни решения на проблемите в Сирия чрез мирни и дипломатически пътища. По същия начин Москва направи малко, за да предотврати агресията на войските на режима на Башар Асад срещу турската армия. В четвъртък още двама турски войници, които бяха разположени в района за поддържане на прекратяване на огъня съгласно споразумението от Сочи, бяха убити от силите на режима. Москва, от друга страна, изглежда не иска да изтегли правителствените сили обратно към линията, посочена в споразумението в Сочи. Напротив, тя си затваря очи за насилието, което силите на режима упражниха върху турските войски и нагло обвини Турция, че не прочиства района от радикали. Това отношение рискува военните, политическите и хуманитарните цели на споразумението в Сочи. Въпреки че Москва не би посмяла директно да предизвика Анкара, тя вместо това използва враждебните действия на режима като сила на принуда. Ясно е, че Анкара е изчерпала търпението си към тази измамна политика.

В резултат на тези развития президентът Реджеп Тайип Ердоган изпрати ясно съобщение в сряда. Вероятна е операция в Идлиб, тъй като остава по-малко от седмица до крайния срок, даден от Анкара на режима, за изтегляне от наскоро превзетите райони. В случай на неизпълнение Турция е готова да започне мащабна операция срещу режима на Асад, който не спазва споразумението в Сочи. Около 10 000 войници, включително сили на Сирийската национална армия и огромно количество военна техника, вече са разположени в района.

Междувременно международното възмущение продължава да нараства срещу неотстъпчивото отношение на Русия. Очаква се Москва, спечелила доверие чрез дипломатическия процес с Турция, да загуби дипломатическо си лице, ако не приеме примирителна позиция. Станахме свидетели на първите признаци на обратна реакция в писмото, предполагащи санкции срещу Русия поради нападения в Идлиб, изпратени до американския държавен секретар Майк Помпео от американските законодатели. Освен това германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон разговаряха по телефона с руския президент Владимир Путин, за да го подтикнат да приложи прекратяването на огъня в провинцията. Изявленията на САЩ, ЕС и НАТО, осъждащи атаките на режима на Асад, също трябва да бъдат отбелязани, тъй като те показват как може да се формира антируски съюз за часове. Телефонният разговор на Ердоган с Меркел и Макрон за обсъждане на последната ситуация в Идлиб също трябва да бъде отбелязан при тези обстоятелства. Освен това не трябва да се пренебрегва изявлението на министъра на отбраната (на Турция) Хулуси Акар, което предполага, че Анкара може да поиска ракети „Пейтриът“ от САЩ, въпреки че тази информация все още не е потвърдена; настоящите отношения обаче предполагат, че и двете страни биха работили заедно, ако възникне необходимост.

С много показатели, сочещи за отслабване на позициите на Москва, сигурно е, че Русия е достигнала края на своята рулетка. Москва може да реши да продължи играта си, но другите участници вече няма да толерират страданията на сирийския народ. Сирийските бежанци, които избягаха от преследването на режима на Асад и намериха убежище в Турция, заслужават правото безопасно да се върнат по домовете си. Телефонният разговор на Ердоган и Путин беше много критичен и решаващ в много аспекти по отношение на обещанието за мир в Сирия и поддържането на турско-руския съюз за бъдещето на Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания