21 Февруари, 2020 21:10 6 373 77

Ердоган плаши с война в Идлиб

  • идлиб-
  • сирия-
  • турция-
  • война-
  • реджеп ердоган

Дали сирийско-турският конфликт е неизбежен?

Ердоган плаши с война в Идлиб - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия и Турция все по-самоуверено се намесват в гражданската война в Сирия. Управляващите в Москва подкрепят сирийските правителствени сили, които провеждат засилени въздушни удари в района на Идлиб, за да превземат и последните бастиони на бунтовниците. Турция е противник на режима на Асад и затова подкрепя опозиционните милиции.

Ситуацията в Идлиб се изостря все повече. Наскоро 13 турски войници загубиха живота си при сирийска атака. Турската армия поддържа наблюдателни постове в региона, който е под обсада от месеци. Напоследък престрелките между сирийските части и турските войници все повече зачестяват, поради което Турция изпраща значителни военни подкрепления в региона.

Провал на преговорите с Москва

За да не се стигне до следваща ескалация, в началото на седмицата турският президент Ердоган изпрати делегация в Москва за преговори. Те обаче се оказаха безрезултатни. Руската страна не се съобразява с изискването на Анкара сирийските сили да се изтеглят. Турция иска да бъде създадена буферна зона в северната част на Идлиб, подобна на тази на изток от Ефрат.

Провалът на дипломатическите преговори провокира Ердоган да заговори за война. Подготовката за военната операция вече е започнала, заяви той. "Някоя нощ може да дойдем. За да стане по-ясно: операцията в Идлиб е само въпрос на време". Ердоган настоява сирийските сили да се изтеглят от региона до края на февруари.

Експертката по Близкия изток Бенте Шелер от фондация "Хайнрих Бьол" смята, че става въпрос за дрънкане на оръжия. "Вербалната конфронтация ще продължи, но военната ескалация няма да донесе на Турция нищо", казва тя. "Те отново ще седнат и ще преговарят". Изглежда, че Асад няма да приеме създаването на турска буферна зона, той иска скоро да обяви победа.

Аарън Щайн от Института за външна политика във Филаделфия също не мисли, че настъплението на Асад ще бъде спряно от Турция. "Анкара иска да прекъсне офанзивата и дори да я отблъсне с помощта на споразумение". Това е нереалистичен сценарий. Асад рано или късно ще си върне контрола върху граничния район. "Това е само въпрос на време", смята Щайн.

Анкара иска да предотврати масовата миграция

Една от основните причини Турция да осъжда военната офанзива на сирийското правителство е, че тя подтиква хиляди хора към бягство. Те търсят защита основно на турската граница. Ако натискът продължи, може да се стигне до масова миграция към Турция. Правителството в Анкара иска да предотврати това, тъй като приетите бежанци вече са 3,6 милиона.

Турското правителство сподели притесненията си, че заедно с търсещите закрила бежанци в страната са влезли и ислямистски терористи. "Преди да отворим границите, ще бъдат проверени всички рискове, за да не се допуснат джихадисти", заяви турското вътрешно министерство.

Тероризмът ли плаши Анкара?

Според Шелер тезата на Анкара, че се притеснява от внедряването на терористи, не е издържана. "От данните на Обединените нации става ясно, че повече от 99,9 процента от хората в Идлиб са цивилни. Повечето, които са изолирани там, не представляват заплаха. Напротив - заплахата е надвиснала над тях." Шелер посочва и, че Турция е помогнала на екстремистки бойци да преминат на територията на Сирия. "Щом са в състояние да контролират потока на джихадисти към Сирия, защо не успяват да контролират и връщането им?"

Още през 2018-а година Турция и Русия се договориха да създадат демилитаризирана зона и да постигнат примирие в Идлиб. Поради това Турция изгради наблюдателните си пунктове. Анкара заяви готовност да раздели подкрепяните от нея милиции от джихадистите, но това не се случи - джихадистки милиции продължават да са разположени в Идлиб.

От друга страна за примирие не може да става дума: подкрепяните от Русия бомбардировки и придвижвания на войски стават все по-интензивни. По данни на ООН, от началото на декември поне 900 хиляди души са избягали от района, а ситуацията за местното население става все по-опасна.

Автор: Даниел Белът


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дърт жид

    23 3 Отговор
    Стара манджа от преди седмица..... Остаряваш Соросе бавен си за съвремието.
  • 2 Асад

    38 10 Отговор
    Абе вие някоя нощ ще дойдете, ама дали ще си тръгнете живи?

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 розово

    24 12 Отговор
    Провинция Кюрдистан. Първа стъпка към............
  • 5 axaxa

    17 10 Отговор
    лае кучето но не хапе. сам и безпомощен. нищо не може да направи. ще напусне cирия. и тогава турците ще го накажат.
  • 6 Монгола

    26 8 Отговор
    Да не плаши много, че ще им спускат манерките турски в Сирия !
  • 7 Апостола

    17 31 Отговор
    Представете си близо 4млн. души да дойдат в България и да бягат от война.Прав е Ердоган.

    Коментиран от #8, #19

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поп Кръстю

    10 24 Отговор
    Ердоган чака края на месеца,когато изтича ултиматума.След това ще стане,както стана с другите операции на аскера.За няколко дена всичко ще бъде прочистено.

    Коментиран от #74

  • 10 Хасан

    20 35 Отговор
    Интересно защо медиите не пишат за руски бомбардировки над училища и болници ,за зверствата на Есад а пишат само за Ердоган?

    Коментиран от #11

  • 11 Лекар

    33 14 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Защото те не съществуват. Спрете да слушате контролирани медии в Турция, които разпространяват лъжливи новини, и ще бъдете излекувани.

    Коментиран от #12

  • 12 Хасан

    13 27 Отговор

    До коментар #11 от "Лекар":

    А защо милиони хора бягат от " освободителката " Русия към " окупаторска " Турция????

    Коментиран от #13, #68

  • 13 Пумаче

    28 14 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Защото са терористи като Турция

    Коментиран от #14, #22

  • 14 Хасан

    9 19 Отговор

    До коментар #13 от "Пумаче":

    3,5 милиона в Турция и 1 милион в ЕС и 2 милиона в Идлиб са терористи?!!

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Ха ха ха

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "Асад":

    Обажда се пак личният готвач и перач на Путин 😂 😂 😂
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Помакче

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Някой бягат от войната в Турция терористите са в Идлиб Ердоган да не ти бомардирал мозъка

    Коментиран от #20

  • 19 България на три морета

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "Апостола":

    Хасане, и на апостол ли започна да се правиш вече. Айде стига с простотиите, че ни втръснаха.
    Вълкът ника си мени, но стила на писане не. ;)

    Коментиран от #21, #23

  • 20 Хасан

    9 13 Отговор

    До коментар #18 от "Помакче":

    Да бе за руснаците имаше терористи в Грузив ,в Донбас,Донецк,Слсвянск,Крим
  • 21 Хасан

    10 15 Отговор

    До коментар #19 от "България на три морета":

    Защо хората са против като пишем за зверствата на руската православна паплач?
  • 22 Xe Xe Xe

    13 3 Отговор

    До коментар #13 от "Пумаче":

    Нещо като турските гюленисти/терористи който отиват в "лошата" Европа и те нали? Hе остават в ..демократичната турция така че този.. добър човек, Ердоган, да се грижи за тях!
  • 23 Турчина

    12 15 Отговор

    До коментар #19 от "България на три морета":

    Какви три морета те гонят?Това е било за 15-20 години само.Ако ти се чувстваш горд от това,тогава аз трябва да летя на седмото небе,защото във вените ми тече кръвта на воини,които са създали империя,която се е опирала на десет морета за над 600години.При теб са три морета,при мен са три континента.

    Коментиран от #28, #32

  • 24 Пловдив

    14 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Само не разбрах как ни ядосваш? Толкава сме ти свикнали с тъпотиите, че по-скоро ни веселиш.
    По темата, този път мустакстият в такава каша влезе, че няма оправия. Само да не го натиснат кюрдите от изток, че после ще се чуди какво да обяснява пред фанатиците като Хасанчо.

    Коментиран от #26

  • 25 Eeх, турци..

    16 4 Отговор
    Ердоган се е погрижил за милиони турски "терористи". Кюрди, гулиенци, всякакви. Сега той обеща да се грижи и за кемалистите. Гарантирана рецепта за гражданска война ..

    Коментиран от #27

  • 26 Хасан

    8 10 Отговор

    До коментар #24 от "Пловдив":

    Дай да ти обясня ..Турция положи много усилия при при мирния преход на режимите в България,Грузия,Югиславия ..90 те години бяха предизвикатекство Садам,Кадафи,Есад ..но там решиха с военна сила ..турците отказаха да се включат защото хората са мюсюлмани и това значи вражда между обикновените хора
  • 27 Хасан

    7 13 Отговор

    До коментар #25 от "Eeх, турци..":

    Нали опитаха с преврата през 2016 но турския народ излезе на улицата като един срещу опитите да му се сменя избирателния вот

    Коментиран от #37, #38

  • 28 България на три морета

    16 9 Отговор

    До коментар #23 от "Турчина":

    В България всеки е свободен да лети, до което небе си иска. В обичната ти Турция летиш, до където ти каже султана.
    Каква кръв тече във вените ти едва ли си наясно, но по-същественият въпрос е какво е оставила в земите, които е владяла 500 години въпросната империя.Какво е дала на цивилизацията за всичките години и с какво ще се запомни. Аз ще ти кажа- едно голямо НИЩО.
    Не случайно още я помним като болният човек на Балканите.
    Всички големи империи-персийска, гръцка, римска,британска и т.н. са оставили нещо на цивилизацията. За съжаление османската остави едно голямо нищо навсякъде. Все пак, както споменах, в България си свободен да летиш и до седмото небе. ;)

    Коментиран от #29, #30, #34, #54

  • 29 Китайката

    8 9 Отговор

    До коментар #28 от "България на три морета":

    Нали знаеш, че вие нищо не сте дали. Едни мартеници имате и тях ние ви ги продаваме.

    Коментиран от #43

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Турчина

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    И какво им ядосваш? Не виждаш ли, че във всички статий те правят на щайга.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хасан

    5 8 Отговор

    До коментар #31 от "Турчина":

    Аз не се ядосвам..само пиша и не обиждам..само един пише от моя ник и ги предузвиква

    Коментиран от #39

  • 34 Пираня

    10 8 Отговор

    До коментар #28 от "България на три морета":

    Това, че са оставили българите, малко ли ти се вижда??? Колко индианци има в Америка, колко аборигени има в Австралия. Нали осъзнаваш, че ако са искали не за 500 години, още първите години можеха да ни унищожат.

    Коментиран от #35, #77

  • 35 Хасан

    6 6 Отговор

    До коментар #34 от "Пираня":

    Или като Латинска Америка всички да ги покръстят с меч и кръст
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Турчина

    5 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Ти наистина ли повярва на това? Мале колко си наивен, но така е той на такива лапнишарани като теб се надява, че да им дрънка глупости, а те да го гледат с отворена уста и да му вярват сляпо. Нашия вече е изпята песен това е.
  • 38 Eeх, турке..

    9 2 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Самият Ердоган полага най-добри усилия. Страхът, отчаянието и омразата, които той сее чрез действията си в Турция, сред турците, никой чужденец не може да го направи. Чашата е пълна. Гражданската война чука вратата ви. Вече е достатъчна искра, за да причини огромни разрушения. Вече стигнахте там. И виновникът ще бъде този, когото похвалите. Това ще бъде вашит разрушител.
  • 39 Турчина

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Да, не обиждаш, ти направо призоваваш за смърт и рязане на глави както и омраза на верска основа. За това службите скоро може да ти позвънят на вратата и да те подкарат с дела за насаждане на омраза и бая години да отнесеш в затвора, но ти си знаеш. Проблема си е твой.

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 България на три морета

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    Мир и разбирателство според кой- султана?
    По-лошото е, че остави държавите там, където ги завари, а останалият свят се беше развил с цели 500 години. Болният човек си буксува в Средновековието и до днес.Добре, че беше Ататюрк да ви отвори малко очите, но настоящият султан е решил да ви върне в античността.

    Коментиран от #42

  • 42 Хасан

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "България на три морета":

    Всичко е относително ..мъж и мъж да се женят и да осиновят дете не е критерий за развитие на човечеството .."ислямиста" Ердоган строи атомни централи , строи подводнуци,болници,летища ,дронове,изстребители ,ел.коли и др. ..едва ли може да се каже че е изостанал

    Коментиран от #45

  • 43 Китайската стена велика

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Китайката":

    Нали знаеш срещу нашествието на кого е построена
  • 44 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Турчина":

    Пак ти го казвам ..не го пиша аз .. Един прави провокации от моя ник ...аз пиша за Турция и нейната роля в решаването на глобалните проблеми на човечеството

    Коментиран от #46

  • 45 България на три морета

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Хасан":

    "иcлямиcтa ердoгaн cтрoи aтoмни цeнтрaли, cтрoи пoдвoдници, бoлници, лeтищa, дрoнoвe, изcтрeбитeли, eл.кoли и др."

    Сигурен ли си, че всичко това е дело на вас турците? Ако не са западноевропейците и така мразените от вас християни, сега щяхте да правите само прашки, но няма къде да ги изнасяте, защото омразните християни вече са се развили до ниво ядрени оръжия. Всичко изброено по горе от теб е дело на западната цивилизация, към която вие не принадлежите и никога няма да принадлежите. Ако не са те да ви предоставят техниката, поточните линии за производство и технологиите ще пърдите от глад и ще отглеждате само овце и кози. Те и фолксваген се чудят дали да рискуват да си построят завода при вас. С тази ваша развинтена фантазия утре може и фолксваген да обявите, че е турски и само и единствено вие имате акъла да го правите, но истината е друга.

    Коментиран от #47, #49

  • 46 Турчина

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    О да бе повярвах ти. Като ти звъннат на вратата им кажи не съм аз друг пише от моето име пък може и да ти повярват, ама надали.

    Коментиран от #48

  • 47 Хасан

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "България на три морета":

    Ами колониализма,робството,фашизма,национализма,нацизма,комунизма,расизма са също християнски идеологии и течения . Първата ,Втората световна война са почнати и извършени от високо развити християнски държави
  • 48 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Турчина":

    Ти сигурно си от старата гвардия Държавна сигурност , комунисти.

    Коментиран от #51

  • 49 Хасан

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "България на три морета":

    Китайци,араби,мюсюлмани също са дали принос за развитието на науката ,медицината и др ..но техните изобретения са за благото на човека ..докато при християните движещата сила е алчността ,насилието,властта,експоатацията

    Коментиран от #50

  • 50 Турчина

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Хасан":

    Хасане, я кажи кой ти плаща да ръсеш тролщини, ама честно?

    Коментиран от #52

  • 51 Турчина

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    По добре да не си навираш носа,за да не се опариш. За сега приятелски съвет. От опит знам,че с такива крайни изказвания и призиви има много голяма вероятност да си изпатиш и то така както не можеш и да си представиш. Въпросът е,че не само ти ще .........,а и най близките ти.

    Коментиран от #53, #55

  • 52 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #50 от "Турчина":

    Честно никой..просто се кефя да пиша тука ..гледам CNN Turk и пиша тука ..но ти казвам пак аз не плюя българи и България

    Коментиран от #60

  • 53 Хасан

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Турчина":

    Казвам ти пак не призовавам насилие етническа вражда ..не клеветя ..не обиждам род,народ и национални ценности
  • 54 Турчина

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "България на три морета":

    Коментара ме кара още пивече да се гордея,че съм турчин!Много историци изтъкват,че именно заради Османската Империя,България се е запазила,като държава,но повечето българи сте неблагодарни.Вие сте предали най-светлите си личности.Никой не е изпратил Левски в последния му път,а той се е борил за този народ.След освобождението брата на Левски е починал от туберколоза-нямало е кой да се грижи за него,а майка му се е хвърлила в кладенец,защото са нямали какво да ядат.Дори и днес българинът се продава на всеки,който му подхвърли кокал.
  • 55 Турчина

    2 5 Отговор

    До коментар #51 от "Турчина":

    Защо пък да не си навира носа?Живеем в свободен свят.Всички разбрахме,че спамиш и когато ти е неудобно от коментарите започваш да пишеш от никовете на тези с които спориш.Ето това е българинът-върти се според интереса на други.

    Коментиран от #58, #61

  • 56 Info

    9 4 Отговор
    Италианските власти обявиха късно в петък, че са арестували капитана на товарен кораб, плаващ под знамето на Ливан, задържан в пристанището на Генуа по обвинение в носенето на оръжие от Турция до Либия. Корабът Бана е бил задържан на 3 февруари, след като офицер заяви, че е натоварил и транспортирал оръжие от турското пристанище Мерсина до Триполи, включително танкове, картечници и зенитни системи.

    Коментиран от #70

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Турчина

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    Призивите в постовете ти друго говорят.
  • 61 Турчина

    0 3 Отговор

    До коментар #55 от "Турчина":

    Интересна теза развиваш, но не е лошо да се позамислиш над едно за сега приятелско предупреждение, за да не останеш изненадан.

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Никой

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Бягат от поддържаната от Турция ИД. Или по-точно част от АлКайда. А Турция, че е агресор като САЩ го видяхме. Явно са открили турски и американски нефт в Сирия. Всичко друго което се приказва е бошлаф

    Коментиран от #69

  • 69 България на три локви

    2 5 Отговор

    До коментар #68 от "Никой":

    Ти нормален ли си?Сега остава да напишеш,и че "Боко Харам" са част от Турция.Смешно е и незнам кой ви дава достъп до лаптоп.
  • 70 Дурхан

    6 2 Отговор

    До коментар #56 от "Info":

    Какво му е лошото да се пододдържа признатото от ООН правителство !?

    Коментиран от #76

  • 71 Путкин

    3 11 Отговор
    Предателя Асад, даде Сирия на колхозниците и башибозука! Жалко за Сирия и сирийския народ!
  • 72 Ердоган: Влизаме в bulgaristan

    4 5 Отговор
    И си прибирам територията а вас ви освобождавам от българско комунистическо милицонерско дс мутренско робство ...кои ще помага?
  • 73 Откровение

    1 2 Отговор
    Na vas maitap vi se struva no utre v bg moje da ima imegranti poveche ot nashto mesno naselenia!!! Tuk nie ima me nash interes i toi e svarzan s Erdugan a ne s rusia moje te da sa ni bratushkite no nie shte postrada me v tozi sluchi sme s nashiat interes a toi e evro saiuza a ne usa ili rusia tuk nie priako shte sme zasegnati!!!

    Коментиран от #75

  • 74 геврек ердо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Поп Кръстю":

    Ердоган пробва преди 2 дни прати командоси и джихадисти срещу сирийската армия.Но преди това започна ракетен обстрел на позициите и. Тъкмо се бяха промъкнали турските животни и пристигнаха руските самолети.Резултатът към 40 джихадисти и турски командоси заминаха отвъд,турците се изтеглиха загубвайки броне техника и танкове.
    Аскера не може да се бие срещу редовна добре оборудвана армия.Дай му да пали села и да трепе жени и деца.
  • 75 факти

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Откровение":

    Точно Ердоган е в сговор с джихадистите и заради него има още война в Сирия и бежанци.
  • 76 факти

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Дурхан":

    Има ембарго от ООН Турция го нарушава освен това изнася джихадисти от Сирия към Либия. Това е лошо и за това хвърчат фесове.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.