Отидете към основна версия

1 022 6

Опозицията води в Словакия

  • словакия-
  • игор матович-
  • смер

Лидерът на ОЛАНО Игор Матович обеща да изчисти политиката - амбицията, синтезирана в слогана на неговата партия: "Да победим мафията заедно"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашката опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛАНО) води на вчерашните парламентарни избори, показаха частичните резултати, след като избирателите наказаха управляващата левоцентристка "Смер", която доминираше в политическия живот на страната повече от десетилетие, предаде Ройтерс.

"Обикновените хора" - политически аморфно движение, фокусирано върху борбата с корупцията, печели 23,7% от вота при преброени бюлетини от една трета от изборните секции, пред "Смер" с 20,6%.

Екзитпол за телевизия "Маркиза" показа, че добрите резултати и на други либерални и консервативни партии ще дадат на ОЛАНО силна позиция да води преговори за съставяне на ново десноцентристко правителство.

Лидерът на ОЛАНО Игор Матович обеща да изчисти политиката - амбицията, синтезирана в слогана на неговата партия: "Да победим мафията заедно".

"Надявам се, че резултатите (от екзитпола) ще се окажат точни и при другите демократични опозиционни партии и ще можем да сформираме добро правителство, Словакия ще може да въздъхне с надежда, а законът ще важи за всички, не само за онези, които имат правилните номера в телефоните си", каза Матович след публикуването на екзитпола.

46-годишният Матович заяви пред Ройтерс миналата седмица, че иска да бъде помирителен глас към ЕС в рамките на Вишеградската група.

Бившият собственик на регионални вестници и депутат от 2010 г. се определя като социален консерватор и икономически либерал. В Европейския парламент ОЛАНО принадлежи към Европейската народна партия (ЕНП).

Според екзитпола Смер е на път да отбележи най-лошия си резултат от 2002 г., а съюзниците ѝ - националистите и партията на унгарското малцинство няма да влязат в парламента. Прогнозите, че крайнодясната Народна партия ще отбележи голям успех, не се потвърждават и според частичните резултати тя печели под 9%, отбелязва Ройтерс.

Преднината на ОЛАНО пред социалдемократите според наблюдателите ще се увеличи, когато завърши преброяването на гласовете от големите градове и столицата, където левите имат по-малко привърженици, отколкото в малките населени места.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Ключови избори в Словакия

    В Словакия днес се провеждат парламентарни избори. Очаква се управляващата партия „Смер-социална демокрация“ да бъде заменена от коалиция ...
    29.02.2020
    784
    3
  • Словашкият парламент отхвърли Истанбулската конвенция

    Словашките депутати отхвърлиха конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В 150-местния парламент ...
    26.02.2020
    2 344
    26
  • Премиер влезе в болница

    Словашкият премиер Петер Пелегрини отменя ангажиментите си заради внезапно заболяване, съобщи неговата канцелария само седмица преди парламентарните и ...
    23.02.2020
    1 945
    4
Новини по държави: