Отидете към основна версия

3 344 10

Германия: София и Букурещ не са готови за Шенген

  • шенген

Румъния и България не са готови да се присъединят към Шенген дори и на етапи през тази година. Тази рестриктивна позиция на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих беше обявена от Блумбърг. Агенцията се позовава на негово интервю за местен германски вестник.

„Смятам, че в момента е невъзможно да има отворени граници за Румъния и България", заявява твърдо Фридрих.

Неговата позиция е отстъпление на първоначланите виждания на Берлин. Преди месеци Германия и Франция предложиха присъединяването на двете балкански държави към Шенген да стане първоначално с отпадането на контрола на летищата и пристанищата, а след това и сухопътните граници.

По този начин Берлин и Париж се опитаха да намерят елегантен начин да заобиколят ветото на Холандия. Изказването на Ханс-Петер Фридрих показва, че за отпадането на Шенген може да се говори най-рано през 2015 г. Това е заради факта, че следващият доклад на Европейската комисия за България ще е в края на 2013 г. Холандия поиска две положителни оценки, за да оттегли обструкциите си, а това означава, че в средата на 2014 г. трябва да има втора положителна оценка, за да може в края на годината да се вземе решението за Шенген.

Допълнително сол в раната внася и Ханс-Петер Фридрих, който вече обяви е скептично настроен, че може да се премине към първия етап през тази година.

В началото на миналия месец властите в Кипър, който е ротационен председател на ЕС, изразиха надежда, че през септември ще бъде възможно да се вземе решение за очакваното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Това е един от на приоритетите на новото председателство на ЕС. Самият Кипър, член на общността от 2004 г., все още не изпълнява критериите за приемане в зоната без граничен контрол”, подчерта официален представител на Никозия.

От 2011 г. продължава сагата с неприемането на България и Румъния в Шенген. Основната причина за това е недоверието, което западните партньори изпитват към властите в двете балкански държави.

Особено силно този негативизъм се прояви във Финландия и Холандия. Първата все пак свали своите претенции, но Амстердам все още не е взел окончателно решение дали ще подкрепи България и Румъния за Шенген.

Холандският посланик в София заяви, че това би могло да стане само ако София получи два положителни доклада от Европейската комисия, в които е отчетен реален напредък в съдебната област и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини