Last news in Fakti

21 Юни, 2012 10:47 905 1

Премиерът на Португалия: Няма причини България да е извън Шенген

  • плевнелиев-
  • рио-
  • португалия-
  • монако-
  • шенген

Срещи на Плевнелиев с премиера на Португалия, принца на Монако и туркменският държавен глава

Премиерът на Португалия: Няма причини България да е извън Шенген - 1
Росен Плевнелиев и Педро Пасош Коельо в Рио де Жанейро Снимка: Президентството

Няма причини, които да налагат България все още да стои извън Шенгенското пространство. Това заяви министър-председателят на Португалия Педро Пасош Коельо по време на срещата си с българския президент Росен Плевнелиев. Разговорът се проведе в първия ден от Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20”, която се провежда в бразилския град Рио де Жанейро, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Страната ни е изпълнила критериите за членство и затова е време да влезе в Шенген, подчерта Коельо и изрази надежда този въпрос за България скоро да бъде разрешен.

Мерките за насърчаване на икономическия растеж в Европа и необходимите за това реформи бяха основна тема по време на срещата. Премиерът на Португалия информира българския президент за предприетите от португалското правителство мерки за справяне с кризата и очаква в близките месеци те да донесат положителни новини на финансовите пазари. Във връзка със ситуацията в Гърция след изборите на 17 юни Росен Плевнелиев и Педро Коельо споделиха мнението, че новото гръцко правителство ще има нужда от силна политическа подкрепа и от повече време за провеждане на необходимите реформи.

Държавният глава подчерта, че основен приоритет на България е изграждането на електронното правителство и завършването на административната реформа. Те са ключови за създаване на потенциал за икономически растеж и България предприе поредица от мерки за тяхната реализация, допълни Росен Плевнелиев. Португалия е една от първите държави в ЕС, която напълно е електронизирала всичките си регистри. Страната вече предостави на България опита си във въвеждането на услугата „едно гише” и регистрация на фирма „за един час”. 

През месец септември на посещение у нас ще пристигне португалският президент Каваку Силва. Една от целите на предстоящата визита ще бъде засилването на икономически връзки и създаването на по-тесни контакти между бизнеса от двете страни.

Икономическата криза в Европа беше основна тема и на срещата на президента Росен Плевнелиев с държавния глава на Княжество Монако принц Албер Втори, който посочи, че княжеството се справя успешно с предизвикателствата. Президентът Плевнелиев припомни, че изходът от кризата е създаването на нови възможности за икономически растеж, който обаче не се основава на „планини” от дългове за сметка на следващите поколения. Затова България поставя акцент върху инвестициите в технологии и иновации, които създават продукти с висока добавена стойност.

Принц Албер Втори изрази отново интереса си към българските зимни курорти и условията за зимен спорт у нас. България е доказала, че има капацитет да организира и занапред състезания от най-висок ранг, сподели Албер Втори по време на срещата и потвърди желанието си в най-скоро време да посети България.

Смесената междуправителствена комисия между България и Туркменистан да направи преглед на състоянието на търговско-икономическите отношения и да предложи нови съвместни проекти, се договориха президентът Росен Плевнелиев и туркменският държавен глава Гурбангули Бердимухамедов. Двамата разговаряха в рамките на Конференцията на ООН за устойчиво развитие „Рио+20”, която се провежда в бразилския град Рио де Жанейро.

 Една от възможностите за подобряване на икономическите връзки между двете страни е завръщането на туркменския пазар на добре познатите български стоки, като това може да се реализира чрез създаването на съвместни предприятия в областта на селското стопанство и производството на храни. Тези компании ще имат възможност да търгуват на пазарите и в Европа, и в Азия, смята президентът Плевнелиев. От своя страна, туркменският  държавен глава прояви интерес към възможността за участие на български фирми в реконструкцията на пристанища в Каспийско море, както и в изграждането на други инфраструктурни обекти.

 Инфраструктурата и енергийната диверсификация са сред основните приоритети на България, а в Туркменистан се произвеждат достатъчно количества природен газ и други нефтени продукти. Трябва обаче да се намери най-ефективният начин за преноса им до Европа, беше подчертано по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с Гурбангули Бердимухамедов.

На втория ден от Конференцията на ООН по устойчиво развитие президентът Росен Плевнелиев ще направи изказване пред участниците във форума.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроСКЕПТИК

    0 0 Отговор
    Нямаме никаква полза от ЕС !

    ЕС използва бюрокрацията за да унищожава бизнеса на източна европа
    ПРИМЕР: Затворете си заводите щото не са екологични., не са се снабдили с патентованите от нас технологии.

    ЕС ИЗНУДВА правителствата на източна европа.
    ПРИМЕР: Ще купувате наши машини за метро, ще купувате некачествените немски автомобили за държавата, ще позволявате на веригите да ви източват. И ТОГАВА може да не правим НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ срещу вас и може и да ви отпуснем ПАРИ от фондовете.

    Фондовите пари са НАШИТЕ ПАРИ от членски вноски и митнически ... дадени ни през ТЕХНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ за да построим това което ТЕ ИСКАТ.

    КАКВА Е ТАЗИ ГАДОСТ НАРЕЧЕНА ШЕНГЕН И ЗАЩО СЛЕД КАТО СМЕ В ЕС ИЗИСКВАНИЯТА ИМ ПРОДЪЛЖАВАТ !!

    Как може да има ШЕНГЕН за страни членки на ЕС ?!????

    ЕС = расизъм + национализъм + бюрократичен рекет.
Новини по държави: