Last news in Fakti

3 Август, 2012 09:20 3 339 10

Германия: София и Букурещ не са готови за Шенген

  • шенген

Румъния и България не са готови да се присъединят към Шенген дори и на етапи през тази година. Тази рестриктивна позиция на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих беше обявена от Блумбърг. Агенцията се позовава на негово интервю за местен германски вестник.

„Смятам, че в момента е невъзможно да има отворени граници за Румъния и България", заявява твърдо Фридрих.

Неговата позиция е отстъпление на първоначланите виждания на Берлин. Преди месеци Германия и Франция предложиха присъединяването на двете балкански държави към Шенген да стане първоначално с отпадането на контрола на летищата и пристанищата, а след това и сухопътните граници.

По този начин Берлин и Париж се опитаха да намерят елегантен начин да заобиколят ветото на Холандия. Изказването на Ханс-Петер Фридрих показва, че за отпадането на Шенген може да се говори най-рано през 2015 г. Това е заради факта, че следващият доклад на Европейската комисия за България ще е в края на 2013 г. Холандия поиска две положителни оценки, за да оттегли обструкциите си, а това означава, че в средата на 2014 г. трябва да има втора положителна оценка, за да може в края на годината да се вземе решението за Шенген.

Допълнително сол в раната внася и Ханс-Петер Фридрих, който вече обяви е скептично настроен, че може да се премине към първия етап през тази година.

В началото на миналия месец властите в Кипър, който е ротационен председател на ЕС, изразиха надежда, че през септември ще бъде възможно да се вземе решение за очакваното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Това е един от на приоритетите на новото председателство на ЕС. Самият Кипър, член на общността от 2004 г., все още не изпълнява критериите за приемане в зоната без граничен контрол”, подчерта официален представител на Никозия.

От 2011 г. продължава сагата с неприемането на България и Румъния в Шенген. Основната причина за това е недоверието, което западните партньори изпитват към властите в двете балкански държави.

Особено силно този негативизъм се прояви във Финландия и Холандия. Първата все пак свали своите претенции, но Амстердам все още не е взел окончателно решение дали ще подкрепи България и Румъния за Шенген.

Холандският посланик в София заяви, че това би могло да стане само ако София получи два положителни доклада от Европейската комисия, в които е отчетен реален напредък в съдебната област и борбата с корупцията и организираната престъпност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наш

    0 0 Отговор
    цитирам-недоверието което западните партньори изпитват към властите в двете балкански държави-това на дипломатичен език -а ако го преведа на уличен ще ви настръхнат косите-
  • 2 Евро фен

    0 0 Отговор
    Опа-а-а-а! Къде отидоха потупванията по рамото и уж положителните сигнали, които ни казваха след всяка визита на ББ в чужбина. Взе да лъсва голия задник на управлението и кошмарното състояние на страната. От Евросъюза свалиха розовите очила отдавна, само тук още ни карат да гледаме през тях.
  • 3 кик

    0 0 Отговор
    ами като не ни искат да не се напъваме тогава а?нека станем китайска колония та европа да и настръхнат косите тогава ама наистина и да дават мило и драго само да не стане това
  • 4 Захарче

    0 0 Отговор
    Не е вярно ! Шенген не е готов за нас !
  • 5 draivermen

    0 0 Отговор
    ами то не виждам и смисьл да се напьваме чак толкоз като почнаха да излизат кирливите ризи на ИСПАНИЯ ИТАЛИЯ ПОРТУГАЛИЯ ГЬРЦИЯ....нека се снимат с тоя ШЕНГЕН...щом е толкова добьр защо им затьват икономиките????
  • 6 EU Citizen

    0 0 Отговор
    Защо ли ни е шенген? Да обясня на някои хора дето не са излизали от тяхното село-за да може като пътувам до ЕС да не ме спира мазен румънски граничен полицай и да се пазари за почерпка, Да може като бял човек да пътувам. Незнам защо някой хора си мечтаят да се редят и плащат за визи дори, а после страдат. Докато невлезем в шенген няма и свободни пазари за Бг работна ръка, а това е единствен начин за някои хора да живеят нормално. С тази съдебна система няма как да ни вземат.
  • 7 шофьорът

    0 0 Отговор
    До Захарче,споделям коментара Ви.Омръзна ми да слушам за диктовки от този шенген та щасливи кокоши,прасета и каквили не измишльотени,само и само да затрудняват и без това изнемогващите ни фермери.Ще ядем турски домати брани от Българи и каволи не внесено от вън вероятно и със съмнително качество.Приятен ден на всички!
  • 8 абе

    0 0 Отговор
    ама нашите крадцииииииииииииии не дават аванта само за тех да си има , па тия са ора и те искат да апнат
  • 9 гостенка

    0 0 Отговор
    близахтетттттттттт задните части на германката сега си го апнете
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    мафията гроб добре се представят