Отидете към основна версия

5 086 2

Откриха непознат човешки вид в Кения

  • хомо сапиенс-
  • археология-
  • антропология-
  • кения
Homo rudolfensis

Учени откриха непознат човешки вид в Кения. Хуманоидът е живял преди около 2 милиона години, съобщи Би Би Си. Останките му бяха открити в северната част на Кения. Става дума за челюст със зъб и останки от лицева кост, датирани на между 1.78 и 1.95 милиона години.

Това значи, че на африканския континент са съществували поне 3 различни човешки вида. Откритието оспорва популярната теория, че еволюцията на днешните хора е протекла еднопосочно от примат.

Така се оправдава иначе странното съществуването на т.нар. Homo rudolfensis. Черепът на това хуманоидно същество, открит през 1972 година също в Кения, има значително по-издадена и дълга долна част на лицето, както и относително голям мозък. Находката хвърля смут в научните среди. Бидейки изолиран случай, до момента учените не се наемаха да кажат дали  Homo rudolfensis е просто необичаен случаи или съвсем отделен човешки вид.

Ето че получиха още едно доказателство, че действително е имало различни видове човекоподобни същества, които може да са се появили в съвсем отделни направления на еволюцията. Нещо аналогично се случва и в еволюцията на животните, като се стига до появата на няколко представили от един и същи вид.

Наскоро стана ясно, че човешки останки от непознат за науката вид са идентифицирани в Китай.

Професор Крис Стрингър от Музея по естествена история в Лондон е убеден, че еволюцията при човека е протичала по различен начин на различните местообитания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Откриха кръв на 5300 години

    Италиански и немски учени успяха да стигнат до най-старата човешка кръв – извлякоха я от раните на известния алпийски пещерен човек Йоци. Счит ...
    02.05.2012
    20 123
    17
  • Човекът готвел още преди 1 млн. години

    Находки в южноафриканска пещера подсказват, че човекът си е играл с огъня доста по-отдавна, отколкото се смяташе досега. Ако предположенията се пот ...
    03.04.2012
    10 184
    7
  • Откриха неизвестен човешки вид в Китай

    Човешки останки от непознат за науката вид бяха идентифицирани в Китай. Костите са на възраст 11 500-14 500 години и вероятно са принадлежали предс ...
    15.03.2012
    12 751
    15