Отидете към основна версия

1 770 7

Перес: Израел не може сам да нападне Иран

  • шимон перес-
  • иран-
  • израел

Израелският президент Шимон Перес заяви, че е ясно, че Израел не може да нападне Иран без помощта на САЩ. Той направи това в интервю за израелска телевизия.

Перес изрази убеденост, че американският президент Барак Обама ще изпълни ангажиментите си да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. "Ясно е, че ние не можем да направим това сами", заяви израелският президент в интервю за Втори канал на държавната телевизия по повод 89-я си рожден ден.

Израелският държавен глава има предимно почетна и протоколна функция, но като доайен на политическата сцена, той се ползва с известна аура и се радва на голяма популярност. "Можем да отложим военна операция, но е ясно, че трябва да действаме в сътрудничество с Америка, макар че има въпроси относно координацията и сроковете", допълни Перес, чиито позиции по иранския проблем се смятат за умерени.

В отговор на въпрос дали вярва на обещанието на президента Обама, че ще попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие израелският президент заяви, че е в "американски интерес" да удържат това обещание, чиято цел не е само да задоволи Израел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини