Last news in Fakti

30 Август, 2012 11:17 1 273 3

Иран: Атомната бомба е грях

  • иран-
  • атомна бомба-
  • али хаменей-
  • техеран
Иран: Атомната бомба е грях - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей откри срещата на необвързаните държави в Техеран с твърдението, че страната му не иска ядрени оръжия. Пред представители на 50 държави, религиозният водач обвини САЩ, че „тормози“ света. Той отхвърли западните обвинения, че Техеран тайно разработва атомна бомба. Подобно оръжие за масово поразяване той сравни с „голям и непростим грях“, предаде Би Би Си.

На форума присъства и египетският президент Мохамед Морси – това е първа визита на египетски лидер в Иран от 1979 година.

В дневния ред на срещата са сирийската криза, човешките права и ядреното разоръжаване.

120 държави се водят в лигата на необвързаните, създадена като балансьор между САЩ и СССР по време на Студената война. 

Наскоро Иран заплаши да унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. Спекулациите за военна акция срещу опърничавия Техеран утихнаха в последно време, но отново се разпалиха, след като ядрените преговори с международната общност отново забавиха ход.

В отговор на европейското петролно ембарго, Иран заплаши да затвори за танкери ключовия Ормузки проток, през който минава значителна част от световния пренос на петрол.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    0 1 Отговор
    Атомната бомба е грях - а камикадзето герой... - цигания
  • 2 емо

    1 0 Отговор
    ако американци и евреи се заврат в мръсните си дупки и престанат да грабят света никой няма и да си помисли да си дава парите за атомни бомби и други оръжия
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Емо, - американци и евреи е словосъчетание лишено от логика. Америка е американска държава колкото България българска. Остава евреите да се заврат в мръснити си дупки, - но това е невъзможно защото владеят света, включително и тези наши мечти. Друго е - ако евреите бъдат избити. Това е възможно защото не е въпрос на война, на бомбандировки, а на индивидуална атака по всеки евреин. Това е въпрос на решимост. За щастие той не зависи от нас, а ще ни бъде предложен като единствено средство за оцеляване.