Отидете към основна версия

1 918 2

Франция смекчи ограниченията за роми

  • роми-
  • франция-
  • работа-
  • ограничения
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще разхлаби ограниченията за работа и издаване на разрешителни за пребиваване за роми. Премиерът Жан-Марк Еро обяви решението, чиято цел е справяне с незаконната ромска имиграция, идваща основно от Румъния и България, предаде информационният сайт EUobserver.

Париж ще разшири списъка с професии, които пришълците могат да заемат. В момента броят на позициите е 150. Освен това, ще има и данъчни стимули за работодателите, които вземат представители на малцинството на работа.

Така, новото социалистическо правителство сменя рязко тона по ромския въпрос. Предишният президент Никола Саркози прибегна до принудително изселване и транспортиране до балканските родини на ромите, което му навлече сериозни критики.

Въпреки обявения днес „бонус“, Франция ще продължи да държи затворен трудовия си пазар на български и румънски граждани. И този вариант бе обсъждан като възможност за справяне с наплива на роми. Става дума за около 15 000 души, които живеят и работят нелегално в страната, прескачайки тримесечния срок за временно пребиваване.

Българските и румънските граждани могат да пътуват свободно из страните от Шенгенското пространство, но имат право на престой до 90 дни.

Според договора за приемане на София и Букурещ в европейското семейство, трудовите ограничения трябва да паднат до 1 януари 2014 за всички страни – членки. Франция е една от 9-те европейски държави, които продължават да изискват разрешително за работа.

Преди няколко дни катуните на 200 роми край Лил станаха жертва на булдозерите. Това  моментално отприщи критики, че се харчат много пари по време на криза, с които ромите чисто и просто биха могли да се върнат обратно във Франция. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Франция може да отвори трудовия си пазар за българи

    Френското правителство мисли дали да отвори трудовия си пазар за българи и румънци. Следващата седмица се чака решението, което може да вдигне огра ...
    16.08.2012
    1 356
    0
  • Франция пак гони роми

    Франция започна отново да изселва роми. Този път катуните край Лил се оказаха обект на крутите мерки, след които около 200 роми ще бъдат депортиран ...
    10.08.2012
    1 387
    0
Новини по държави: