16 Август, 2012 15:26 1 355 0

Франция може да отвори трудовия си пазар за българи

  • франция-
  • роми-
  • труд-
  • трудов пазар-
  • българия-
  • румъния
Франция може да отвори трудовия си пазар за българи - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство мисли дали да отвори трудовия си пазар за българи и румънци. Следващата седмица се чака решението, което може да вдигне ограниченията за гражданите на България и Румъния. Така Париж ще се опита да  реши въпроса с около 15 000 роми, които пребивават нелегално в страната, съобщи информационният портал EurActiv.

90% от ромите във Франция са от Румъния. Българските и румънските граждани могат да пътуват свободно из страните от Шенгенското пространство, но имат право на престой до 90 дни. Ромите прескачат този срок, изхранвайки се с просия или незаконен тежък физически труд.

Според договора за приемане на София и Букурещ в европейското семейство, трудовите ограничения трябва да паднат до 1 януари 2014 за всички страни – членки. Франция е една от 9-те европейски държави, които продължават да изискват разрешително за работа.

Правозащитни организации отдавна призовават трудовите бариери да паднат, което би било ключово за интеграцията на ромите. Ето че вътрешното министерство на Франция също счита, че това е едно от възможните решения.

Испания вече направи това миналата година, водена от подобни съображения.

Ако подобно нещо се случи, френската политика по отношение на ромите ще претърпи обрат. Предишният президент Никола Саркози взе незаконните ромски гета на прицел и така се стигна до връщането на няколкостотин роми в Румъния и България.

Преди няколко дни катуните на 200 роми край Лил се оказаха обект на крутите мерки. При „доброволно“ репатриране представителите на малцинството ще получат по 300 евро на възрастен и по 150 евро на дете. Освен това, до Румъния ще ги превози самолет.

Пободен подход моментално отприщи критики, че се харчат много пари по време на криза, с които ромите чисто и просто биха могли да се върнат обратно във Франция. Новото социалистическо правителство пък бе обвинено в продължаване на политиката на Саркози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА