Отидете към основна версия

4 510 23

Украинският посланик отхвърли поканата на кмета на Берлин за отбелязване на края на ВСВ

  • втората световна война-
  • всв-
  • украйна-
  • германия-
  • берлин-
  • русия-
  • крим-
  • донбас

Кметът на Берлин искаше да отбележи края на войната с представители на Русия и Украйна. За посланика на Киев обаче това би бил "най-лошия кошмар".

Преди няколко седмици трима посланици получиха покана от кмета на Берлин Михаел Мюлер (ГСДП). Тази събота заедно с представителите на Русия, Украйна и Беларус той искаше да положи венец, за да отбележи края на Втората световна война, и то не пред един от големите паметници в града, а пред очевидно незабележима жилищна сграда на улица Шуленбургринг в района Темпелхоф. Това предаде Der Tagesspeigel.

В последните дни на войната командният щаб на съветската 8-ма гвардейска армия се намира в апартамента на приземния етаж на въпросната жилищна сграда. На 2 май 1945-а германският генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия. С това приключва войната за столицата.

Мюлер искаше да отбележи 75-тата годишнина от това историческо събитие с тримата дипломати, чиито държави са били част от Съветския съюз по това време. "Основният акцент на събитието е признателността към руските, украинските и беларуските бойци от Червената армия, превзели Берлин", заяви говорителят на кмета на немската столица.

Михаел Мюлер обаче очевидно е пропуснал факта, че поканата може да раздразни един от получателите. Украинският посланик Андрий Мелник отмени участието си. Той каза пред Tagesspiegel, че оценява поканата от управляващия кмет. "Това признава безспорния принос на украинския народ за освобождението на Европа от нацисткия режим", заяви Мелник.

Шест милиона украинци се сражават за Червената армия, като половината от тях не виждат края на войната. Напълно окупираната Украйна е едно от основните места за сражение. Над пет милиона украински цивилни са убити от нацистите. В германския обществен дебат обаче всички съветски жертви често се причисляват към руските.

Мелник подчерта, че почитането на паметта на жертвите от войната е морално задължение за него. Въпреки това, той трябва да стои далеч от възпоменанието на 2 май. "Дори и в най-лошия си кошмар не бих могъл да си представя да полагам венци до представител на страната, която в продължение на повече от 6 години води една цинична и кървава война в Източна Украйна. Към днешна дата над 14 000 украинци са убити в продължаващата руска агресия. Моите сънародници биват ранявани и убивани всеки ден и всяка вечер", каза Мелник.

Затова посланикът помоли управляващият кмет да разбере, че той не може да приеме поканата.

От пет години в Берлин не се провежда отбелязването на края на ВСВ , на което биха присъствали заедно посланиците на Русия и Украйна. Причината за това е именно войната в Донбас.

"Русия анексира полуостров Крим в нарушение на международното право и окупира голяма част от Донбас. Агресивната политика на Кремъл предизвика безпрецедентно отчуждение между украинци и руснаци. Така че, възпоменанието е немислимо. Жалко е, че кмета Мюлер очевидно е пренебрегнал тези факти. Ние, украинците, бихме искали да получаваме повече съпричастност", обясни Мелник.

75 години след края на Втората световна война дипломатът вижда „бели петна” в германската памет, особено с оглед на действията на Хилтер в Украйна. "Срамно е, че все още няма паметник на украинските жертви на нацизма в Берлин. Тяхната памет бива пренебрегвана в немската общественост. Затова апелирам към Бундестага и Берлинския сенат да издигнат мемориал за украинските нацистки жертви на видно място в центъра на федералната столица, както и съответен информационен пункт", допълни Андрий Мелник.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: