Last news in Fakti

2 Май, 2020 14:10 4 502 23

Украинският посланик отхвърли поканата на кмета на Берлин за отбелязване на края на ВСВ

  • втората световна война-
  • всв-
  • украйна-
  • германия-
  • берлин-
  • русия-
  • крим-
  • донбас

Кметът на Берлин искаше да отбележи края на войната с представители на Русия и Украйна. За посланика на Киев обаче това би бил "най-лошия кошмар".

Преди няколко седмици трима посланици получиха покана от кмета на Берлин Михаел Мюлер (ГСДП). Тази събота заедно с представителите на Русия, Украйна и Беларус той искаше да положи венец, за да отбележи края на Втората световна война, и то не пред един от големите паметници в града, а пред очевидно незабележима жилищна сграда на улица Шуленбургринг в района Темпелхоф. Това предаде Der Tagesspeigel.

В последните дни на войната командният щаб на съветската 8-ма гвардейска армия се намира в апартамента на приземния етаж на въпросната жилищна сграда. На 2 май 1945-а германският генерал Хелмут Вайдлинг подписва акта за капитулация на немските войски и се предава с остатъците от гарнизона в плен на Съветската армия. С това приключва войната за столицата.

Мюлер искаше да отбележи 75-тата годишнина от това историческо събитие с тримата дипломати, чиито държави са били част от Съветския съюз по това време. "Основният акцент на събитието е признателността към руските, украинските и беларуските бойци от Червената армия, превзели Берлин", заяви говорителят на кмета на немската столица.

Михаел Мюлер обаче очевидно е пропуснал факта, че поканата може да раздразни един от получателите. Украинският посланик Андрий Мелник отмени участието си. Той каза пред Tagesspiegel, че оценява поканата от управляващия кмет. "Това признава безспорния принос на украинския народ за освобождението на Европа от нацисткия режим", заяви Мелник.

Шест милиона украинци се сражават за Червената армия, като половината от тях не виждат края на войната. Напълно окупираната Украйна е едно от основните места за сражение. Над пет милиона украински цивилни са убити от нацистите. В германския обществен дебат обаче всички съветски жертви често се причисляват към руските.

Мелник подчерта, че почитането на паметта на жертвите от войната е морално задължение за него. Въпреки това, той трябва да стои далеч от възпоменанието на 2 май. "Дори и в най-лошия си кошмар не бих могъл да си представя да полагам венци до представител на страната, която в продължение на повече от 6 години води една цинична и кървава война в Източна Украйна. Към днешна дата над 14 000 украинци са убити в продължаващата руска агресия. Моите сънародници биват ранявани и убивани всеки ден и всяка вечер", каза Мелник.

Затова посланикът помоли управляващият кмет да разбере, че той не може да приеме поканата.

От пет години в Берлин не се провежда отбелязването на края на ВСВ , на което биха присъствали заедно посланиците на Русия и Украйна. Причината за това е именно войната в Донбас.

"Русия анексира полуостров Крим в нарушение на международното право и окупира голяма част от Донбас. Агресивната политика на Кремъл предизвика безпрецедентно отчуждение между украинци и руснаци. Така че, възпоменанието е немислимо. Жалко е, че кмета Мюлер очевидно е пренебрегнал тези факти. Ние, украинците, бихме искали да получаваме повече съпричастност", обясни Мелник.

75 години след края на Втората световна война дипломатът вижда „бели петна” в германската памет, особено с оглед на действията на Хилтер в Украйна. "Срамно е, че все още няма паметник на украинските жертви на нацизма в Берлин. Тяхната памет бива пренебрегвана в немската общественост. Затова апелирам към Бундестага и Берлинския сенат да издигнат мемориал за украинските нацистки жертви на видно място в центъра на федералната столица, както и съответен информационен пункт", допълни Андрий Мелник.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Презвитер Кузма

    96 19 Отговор
    Как да участва украинския посланик като знае какви са ги вършили бандеровците по онова време. А и Крим не е Украински. Нито Донбас и Луганск.
    Справка - картите от 1920 година.
  • 2 Асан

    65 19 Отговор
    Всички медии разполагащи с огромна информация знаят кой ще е господаря на света но още не казват,момчето се казва Владимир Путин!
  • 3 Ами

    49 7 Отговор
    Кор за хохолия!
  • 4 Посланикът

    63 9 Отговор
    да вземе да прочете собствената си Конституция, а не да каканиже на тема, която не разбира -"международно право". Толкова за Крим. Ама явно не само ние пращаме калинки за посланици...

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В .В.

    53 5 Отговор
    Руснаците,и ,,украинците,,от руския щам.имат една черта..Уважават и приятеля и врага ...За лошо или за добро е това?? Анексия?? Не ,просто пак си върнахме що е наше. . Дадохме го на уж приятелите..и братя .А тя ква стана..??С голяма вероятност, както казват в амер,режим там биха се разположили оръжия,които ни застрашават ..И така е,, Приказка та свърши. Идва реалността...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Биде

    69 6 Отговор
    Гузен негонен бяга ! Голяма част от украинците са били пронациски настроени и са вършели страшни свинщини и зверства задминавайки швабите!
  • 9 Държавоопределящият народ

    8 28 Отговор
    Руският народ.

    Публикувано във факти.бг: В германския обществен дебат обаче всички съветски жертви често се причисляват към руските.
  • 10 Бончо от Чирпан

    48 7 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Украйна":

    Живееш в някоя паралелна вселена. Украйна ще се разпадне близките 10 години.
  • 11 Нова

    39 5 Отговор
    Под чие знаме се е. сражавали войската? Но ще се въздаде справедливост. Предателите никои не ги обича, ще ви направят протекторат и ще ви...... !
  • 12 Измислената “държава” Украйна е във

    45 7 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Украйна":

    фалит! Какво НАТО,какъв ЕС? Германия и Франция не могат да издържат всички фалирали икономики,вкл.мутренската.

    Коментиран от #16

  • 13 изроди

    43 7 Отговор
    Тези подлоги на сащ сами си избиха 14000. И продължават, за да има запада предлог да подържа враждебни отношения спрямо Русия.
  • 14 ПЕНКО

    44 5 Отговор
    НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КОЛКО ЗАПАДНИ УКРИ, СА БИЛИ В ЕДНО С НАЦИСТКИТЕ ВОЙСКИ !!! БОНДЕРОВЦИТЕ - ШЛЯХТИЧИ ОТ ЛВОВСКО И ТИРАСПОЛСКО СА ВЪРШИЛИ НАЦИСКИТЕ ГАДОСТИ ЗАЕДНО С ХИТЛЕРИСТИТЕ !!!! А - "ВЧЕРА" ЦРУ СИ НАПРАВИ "ДЕСЕН СЕКТОР" ОТ ТЯХ -ДА УБИХА МНОГО ЧОВЕЦИ , НО ДА ЧУВАТЕ ДНЕС ЗА ТЯХ И ЦРУ ??

    Коментиран от #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Номер 12,малоумният русофилистик

    10 43 Отговор

    До коментар #12 от "Измислената “държава” Украйна е във":

    Заминавай за "великата" руска кочина,където ватенките благоденстват и животът е прекрасен. За да видиш колко по-добре живеят в сравнение с нападнатата от тях Украйна.

    Коментиран от #20

  • 17 Добавям към коментар 7:

    15 44 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Украйна":

    Българските путинисти са толкова зомбирани,че са готови да се кланят на ушанките даже когато се заканват да ни изкупят като стадо. Справка - Пьотр Толстой. Ако утре заместик-председателят на руската Дума напсува България,те отново възторжено ще му ръкопляскат.
  • 18 КАН КРУМ

    5 6 Отговор
    ЯВНО Е НАЗНАЧЕН ОТ ПУТИН НЕ ОТ ЗЕЛЕНСКИ
  • 19 Гошо

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Слава на Украйна":

    Те тия че няма да ги вземт в съюза ясно Ама да не вземат нас да не натирят
  • 20 А ти селтик,си стой в Мутристан,където

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Номер 12,малоумният русофилистик":

    ти е най-добре. Ако имаш късмет може да се докопаш до някое евро от африканец,търсещ начин да премине през територията с лунен пейзаж, нелегално.
  • 21 Стоев

    21 6 Отговор
    Много показателно за укрофашистката измет. За сволочите 9 май явно е не Ден на Победата, а ден за траур. Ронят сълзи за едномъдестия 150 сантиметров евреин Адолф Шикългрубер.....

    Коментиран от #22

  • 22 Сладък лейтенант Грюбер от СС

    13 26 Отговор

    До коментар #21 от "Стоев":

    Интeрecнo ми e в Руcия зaщo нe прaзнувaт 1-ви мaй, a дoкoлкoтo рaзбрaх и 9-ти мaй щe гo пoзaбрaвят, някъдe дo към мукaвeй в пoнeдeлник прeз 2048-мa гoдинa:) Зaщoтo Руcия oтивa нa кинo, нo Нaвaлни щe e cпacитeля нa Руcия! Тя вeчe e нa трeтo мяcтo cлeд CAЩ и Aнглия пo брoй нa aктивнo бoлни нa лeглo и интубирaни в критичнo cъcтoяниe пaциeнти. Хaрecвa ми тoвa, чe в Бългaрия нe ce упoтрeби мeтoдът нa дoцeнтa cъc cтрaнeн прoизхoд и дocтa cъмнитeлнo oбрaзoвaниe. Тoзи мeтoд бeшe изпoлзвaн в Ню Йoрк и Лoндoн и видяхмe рeзултaтa. Нo тук вируca вeчe мутирa и въпрeки, чe нищo нe e cпирaнo ocвeн мoлoвeтe, тeaтритe, кaзинaтa и рecтoрaнтитe oфициaлнo бeшe прeкрaтeнa кaрaнтинaтa. Трябвa нaиcтинa дa cи c ocнoвнo oбрaзoвaниe aкo нe мoжeш дa изчиcлиш зa 1 минутa, чe Руcия щe нacтигнe и зaдминe CAЩ пo брoя нa зaрaзeнитe и cмъртни cлучaи тoчнo cлeд 16 дни и 1 чac, a икнoмикaтa и e върнaтa нaзaд дo нивoтo нa 1949 гoдинa. Нe изхвърляйтe мacкитe зaщoтo идвa втoрaтa вълнa!
  • 23 .Д.Кънев

    14 4 Отговор

    До коментар #14 от "ПЕНКО":

    Украйна е една измислена пластмасова държава и нищо повече.Мислят се за някои,въпреки че са никои.
Новини по държави: