Отидете към основна версия

2 274 61

Орбан: Решението за изплащане на $310 000 обезщетения на ромски ученици не е справедливо

  • орбан-
  • роми-
  • обезщетения-
  • унгария-
  • съд

Върховният съд е постановил, че ромски ученици са били подложени на сегрегация и не са получавали адекватно ниво на образование

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в петък, че решението на Върховния съд за изплащане на 310 000 долара обезщетения на ученици от ромското малцинство, които са били подложени на сегрегация, е несправедливо. Той обеща да промени закона, за да предотврати евентуални бъдещи подобни решения. Това предаде Reuters.

Орбан, който постепенно пое контрола над много аспекти от живота в посткомунистическа Унгария, предизвика протести в Будапеща, след като през януари каза, че държавата не трябва да се подчинява на евентуално съдебно нареждане за изплащане на обезщетения на ромите, а вместо това трябва да ги образова.

Казусът касае начално училище в Гьонгьошпата - град, в който и в миналото е имало етническо напрежение. Върховният съд постанови във вторник, че учениците са били подложени на сегрегация и не са получавали адекватно ниво на образование, след като са били ограничени в класни стаи само на партера. На децата трябва да бъдат изплатени общо 310 000 долара обезщетения.

Орбан твърди, че училището се опитвало да попречи на ромските деца да тормозят и малтретират останалите. "Аз съм завършил право и това решение на съда е напълно несправедливо. От центъра на Будапеща, където е Върховният съд, справедливостта на Гьонгьошпата не се вижда. Въпреки това, ние ще я намерим”, обясни унгарският премиер.

Той каза, че правителството работи върху ново законодателство, за да предотврати подобни решения в бъдеще.

Активисти за правата на човека казват, че ромите в Унгария, които съставляват 5-7% от населението, живеят в непропорционална бедност, страдат от предразсъдъци в училищата и работните места и са обект на сплашване и понякога насилие от страна на крайната десница.

„Недопустимо е мнозинството да се чувства неспокойно в своите градове или държава и това няма да се случи, докато съм премиер“, каза още Виктор Орбан.

Той допълни, че правозащитните групи, които са финансирани и контролирани от неговия дългогодишен враг, родения в Унгария милиардер-филантроп Джордж Сорос, започват и използват случаи като този в Гьонгьошпата за „грабене на пари и нападение над мнозинството“.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.

Свързани новини

  • Орбан връща своите правомощия

    Кабинетът в Унгария обяви, че ще отправи предложение в парламента за отмяна на правомощията на премиера Виктор Орбан, съобщи Hirtv.hu. Намеренията ...
    18.05.2020
    2 707
    12
  • Орбан готов да се откаже от нови правомощия

    Правителството на Унгария може да се откаже от своите нови правомощия, съобщи РИА Новости. Правата предполагат повишени правомощия на премиера Викт ...
    15.05.2020
    1 541
    3
Новини по държави: