Last news in Fakti

15 Май, 2020 16:48 2 268 61

Орбан: Решението за изплащане на $310 000 обезщетения на ромски ученици не е справедливо

  • орбан-
  • роми-
  • обезщетения-
  • унгария-
  • съд

Върховният съд е постановил, че ромски ученици са били подложени на сегрегация и не са получавали адекватно ниво на образование

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в петък, че решението на Върховния съд за изплащане на 310 000 долара обезщетения на ученици от ромското малцинство, които са били подложени на сегрегация, е несправедливо. Той обеща да промени закона, за да предотврати евентуални бъдещи подобни решения. Това предаде Reuters.

Орбан, който постепенно пое контрола над много аспекти от живота в посткомунистическа Унгария, предизвика протести в Будапеща, след като през януари каза, че държавата не трябва да се подчинява на евентуално съдебно нареждане за изплащане на обезщетения на ромите, а вместо това трябва да ги образова.

Казусът касае начално училище в Гьонгьошпата - град, в който и в миналото е имало етническо напрежение. Върховният съд постанови във вторник, че учениците са били подложени на сегрегация и не са получавали адекватно ниво на образование, след като са били ограничени в класни стаи само на партера. На децата трябва да бъдат изплатени общо 310 000 долара обезщетения.

Орбан твърди, че училището се опитвало да попречи на ромските деца да тормозят и малтретират останалите. "Аз съм завършил право и това решение на съда е напълно несправедливо. От центъра на Будапеща, където е Върховният съд, справедливостта на Гьонгьошпата не се вижда. Въпреки това, ние ще я намерим”, обясни унгарският премиер.

Той каза, че правителството работи върху ново законодателство, за да предотврати подобни решения в бъдеще.

Активисти за правата на човека казват, че ромите в Унгария, които съставляват 5-7% от населението, живеят в непропорционална бедност, страдат от предразсъдъци в училищата и работните места и са обект на сплашване и понякога насилие от страна на крайната десница.

„Недопустимо е мнозинството да се чувства неспокойно в своите градове или държава и това няма да се случи, докато съм премиер“, каза още Виктор Орбан.

Той допълни, че правозащитните групи, които са финансирани и контролирани от неговия дългогодишен враг, родения в Унгария милиардер-филантроп Джордж Сорос, започват и използват случаи като този в Гьонгьошпата за „грабене на пари и нападение над мнозинството“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво Орбан

    57 6 Отговор
    Браво! Защо нямаме и ние някой като Теб!
  • 3 За България

    44 4 Отговор
    Браво!
    Орбан - министър-председател!

    Коментиран от #7

  • 4 Фачо

    8 57 Отговор
    Този Орбин е расист и дискриминатор. Нашите деца заслужават стимул.

    Коментиран от #8, #15, #17, #21

  • 5 Шекспир

    39 2 Отговор
    Позната история.Само вижте 310 000$ най вероятно за 60-70 ученика.Защо разните му там организации не направят едно проучване за да установят защо проблемите на ромите са едни и същи навсякъде по света.

    Коментиран от #9

  • 6 Само Локо

    21 5 Отговор
    А на ромските учени кога?
  • 7 Няма общество

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "За България":

    Защото и обществото в БГ не е като унгарското.Защо не се вдигнем и изгоним БХК?Управляващи,които и дада без БГ общество няма как да се справи,защото БХК ще съди в Страсбург и плащаме само обезщетения на етноса.Днес БПЦ е спечелила 12 г. битка срещу секта подкрепяна от БХК.

    Коментиран от #12

  • 8 0808

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Фачо":

    ... това е държавник, а не като ... Фачо, защо г-н Орбан е избиран пак и пак? Защото мисли за държавата и народа си. Так держать!

    Коментиран от #13

  • 9 Фачо

    2 26 Отговор

    До коментар #5 от "Шекспир":

    Прав сте проблемите ни навсякъде са едни и същи но то е защото навсякъде или почти навсякъде ни дискриминират и има твърде много расизъм. Вижте само коментарите тук.

    Коментиран от #30

  • 10 (__)

    2 22 Отговор
    Орбан е юрист, и знае!!!!!Изплащането на подобни обезщетения не е справедливо и законосъобразно!!!! Справедливо е да ги ограмотиш,ама в партера на училището,и не до там качествено!!!???Справедливо и законосъобразно е да изведеш крадеца Груевски посред нощ от Македония да не му търсят сметка!!!!!Справедливо е да искаш пари от ЕС ,пък да не спазваш правилата му!!!???Този сигурно ще последва Чаушеску!!!
  • 11 Шляхтиц

    18 6 Отговор
    Каква е разликата между циганина и рома. Ромът става за пиене, ако няма нещо по-хубаво, а циганинът си е циганин ......... Където и да е, циганинът си е циганин. Възрастен циганин в България е разпитван като свидетел на някакъв инцидент казва: Той ако не открадне, ако не излъже, той не е циганин ............

    Коментиран от #14

  • 12 Първо се научи

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Няма общество":

    Кой да те управлява адекватно!!!!Научи се,че политици които те крадат,....немедлено на съд...в затвор!!!После се научи,че ако веднъж БПЦ е спечелила то 100 пъти е загубила,поради "адекватност"!!!!После се научи ,че най-първа България е отнесла искане към Рим за католическа принадлежност ,ама и е отказано!!!!Защо ли????И като осъдиш поне ЕДИН крадлив политик,тогава приказвал да гражданско общество!!!Щото инак не си даже смешен,а жалък!!!!

    Коментиран от #24

  • 13 Фачо

    3 19 Отговор

    До коментар #8 от "0808":

    Това да мислиш за народа и държавата си не е оправдание за расизъм и дискриминация. Нали и те са граждани на страната му както ние българските малцинство сме граждани на българия.
  • 14 Хайде от собствен опит ,рецитали не щем!

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Шляхтиц":

    От собствен опит казвам щото българинът,къде и да иде все си е ганю!Путин нали ти каза право в суратя, че си лъжец,и азбуката иде от македонските земи!!???Макрон нали ти каза ,че предпочита негри пред българи!???А Тръмп пред цял свят заяви ,че българинът е корумпиран и крадец!!!!???Я

    Коментиран от #22

  • 15 Д.Кънев

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Фачо":

    Не може малцинство да не спазва закона.А иска неща за които не си е мръднало пръста.А циганите само това правят.Искат привилегии а ги мързи да работят.Те си мислят че имат само. права но не и задължения.

    Коментиран от #20

  • 16 Нона

    22 1 Отговор
    Ромите не са дискриминирани.Още по Живково време си получаваха социални помощи и така до ден днешен!Жалко,че Виктор Орбан не е български министър-председател.Само такъв политик може да ни извади от блатото,в което сме натикани и продължават на ни натискат и мачкат.Жалко,че засега на хоризонта не се е появил българският Орбан!Дано се появи в близко бъдеще,докато България все още съществува!

    Коментиран от #18, #34

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Нонче

    4 9 Отговор

    До коментар #16 от "Нона":

    Нещо не си в час!Или най откровено по ганювски лъжеш!По Живково време помощи НЯМАШЕ!!!!!По негово време РАБОТИШ!!!!Или в предприятие...Или в БЕЛЕНЕ!А сегашната помощ за ромите 72 лв---- срещу 14 дневен труд ,е помощ ,ходи да се снимаш ,,щото си е чисто ограбване!!!Ама както казах,той ганю ако не послъже 'начи не е чист българин!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ясно,бе

    3 9 Отговор

    До коментар #15 от "Д.Кънев":

    Само права искали???А 30г. ги държите безработни, пък искаш да са примерни граждани, социално отговорни и добри данъкоплатци!!!!!Отглеждани само за избори и платени....с по 20 лв.!Пито -платено!!!Такива филми няма!!!!Последствията са на лице!

    Коментиран от #26

  • 21 Age

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фачо":

    Само ако успеха им в училище е над 3.50

    Коментиран от #35

  • 22 Шляхтиц

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хайде от собствен опит ,рецитали не щем!":

    А кой е Тръмп, кой е Макрон и т.н. и т.н. и т.н. ....... Използват България, за да поставят оръжия под носа ВЕЛИКА РОССИЯ и да поставят условия. Това не е ставало НИКОГА в ИСТОРИЯТА, а по мое скромно мнение едва ли някога ще стане. По-скоро Аляска ще стане отново РУСКА, отколкото РОССИЯ да се занимава с Наполеоновци, Хитлеровци и Доналдовци ........

    Коментиран от #25

  • 23 Барчо

    5 1 Отговор
    Аз знам "интелигентни" роми в нашето народно събрание - Бат Сали и Цветелин Кънчев, а също и световно известния сърдечен хирург проф. Чирков. Това е така да се каже елита, най-доброто, каймака на братя ром. Всеки един от тях обаче си прави ромските номера, които са му генетично инплантирани. Да. Те не са виновни за това, че са такива, но какво сме виновни ние, че да търпим последствията от генетичната и обремененост???

    Коментиран от #29

  • 24 Шекспир

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Първо се научи":

    Ако си чел история щеше да знаеш защо не сме станали католици.Нищо не ни е отказано.Княз Борис им е теглил една...

    Коментиран от #27

  • 25 А ти собствено

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Шляхтиц":

    Кой си!???Анонимник,обсъждащ най-влиятилните личности в света!!??!!?!?!

    Коментиран от #37

  • 26 Шекспир

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ясно,бе":

    Защо сте безработни.Ще ти кажа.Първо защото сте необразовани и нямате никъкъв ценз а от там могат да ви наемат само за общи работници и съответно мин.заплащане.Второ сте безотговорни(това май е преди първото)и ако искаш ще ти дам примерИ.Дълго е за обяснение но от статията се вижда че навсякъде сте еднакви без значение на социалното положение на държавата

    Коментиран от #28

  • 27 Теглил им щото има да връща

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шекспир":

    Ама инак си мел история?????
  • 28 Е така де!

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Шекспир":

    Нали това казвам!!!Не може да се правиш ,че ги образоваш пък после да искаш , отговорно отношение!Ама пък нали всичко у нас е като каруцата пред коня!

    Коментиран от #32

  • 29 Е хайде де

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Барчо":

    Ще се направя че ти вярвам!!!И аз знам за Ентиригентни българи в парламента, като почнеш от Луканов,Виденов, .........Борисов...някои им викат крадци!!Ама не, виж държавата как цъфти от Ентелект!!Народа и той от 9 млн стана 16 .....Ама без единицата!!!
  • 30 Шекспир

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Фачо":

    Фачо сега да ти кажа защо сте измета на всяко общество.Съпругата ми е бивша учителка.Истински пример.Идва ромчето на училище без тетрадки и помагала.-Къде са ти тетрадките.-Баща ми запали печката с тях.Дано си разбрал

    Коментиран от #33, #43

  • 31 VVV

    3 1 Отговор
    герб е ромска партия. Вие да сте чували тиквата да се изказва в защита на националния интерес по дела печелени от роми срещу България ??? Няма и да чуете.герб е ченгеджииско ромска партия.
  • 32 Шекспир

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Е така де!":

    Човек как се образова дете чиито родители смятат образованието за безмислено.Точно такива като теб трябва да стават медиатори и да обикалят махалите за да им наливат акъл.Това е начина но ще е много трудно докато бащите на тези деца им казват че с кражби в Испания ще спечелят повече отколкото от работа.Проблема е свързан с етнически особености.Не казвам че не ставате за нищо.Проф Чирков е пример за това.Просто е трудно да се излезе от блатото в махалите.

    Коментиран от #36

  • 33 Запалил печката

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Шекспир":

    Щото в БГ не му дали работа,А на избори му дават 20 лв.!Дано си разбрал!
  • 34 ненчо

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Нона":

    наистина е добре да имаме премиер като орбан.......ама тия около него, едва ли ще го оставят да си свърши работата........
    също като казана на българите в ада......
  • 35 Фачо

    2 7 Отговор

    До коментар #21 от "Age":

    Ами именно имат твърде високи изисквания към нашите деца и ни дискриминират. Расизмът е много лошо нещо и за съжаление не се проявява само към нас но ние сме главната жертва на него. И най лошото е че не ни оценяват а само ни дискриминират. Ето дядо ми Ерман беше голям музикант но никога не го викаха да свири на тържества или в театъра. А в махалата винаги си носеше акордйона и веселеше хората. Но пуст расизъм.
  • 36 За кражбите в Испания

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "Шекспир":

    Нещо си недоразбрал!!!!Българската мафия краде коли,българската мафия е вносител и разпространител на наркотици, българи скимират чужди карти,българи са охранители по дискотеки, българи са платени изпълнители на мокри поръчки,и рекетьори,българи са в изземването на дългове и лихви!!!!А за образованието медиатори не трябват!Държавата е отговорна за образованието на населението си!В статията за това става въпрос,макар и да не ти е ясно!
  • 37 Шляхтиц

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "А ти собствено":

    Написал съм го прекалено ясно. Потомък съм на Полската Шляхта .....

    Коментиран от #39, #42

  • 38 Писал си докато си спал

    1 4 Отговор
    Питаш за Макрон кой бил,Гръм кой бил!!!Пък за Путин нищо те казваш???????Путин ти каза в лицето ,че си лъжец!!!За азбуката ,Макрон ти каза ,че негъра е по-стойностен ,А Тръмп ти каза ме си корумпиран крадец!!!!Ти он полската шляхта ли си не знам!Знам,че никой не те бръсне за слива!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ГОСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Шляхтиц":

    пише се и се изговаря шляхтиЧ ,пане.....а не шляхтиЦ........
    Язък,че си потомък на полската шляхта....

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Фачо

    1 7 Отговор

    До коментар #45 от "Тук в този сайт":

    За съжаление има и твърде много расизъм освен другото. От коментарите главно убиди и възхвали към расиста и дискриминатор Орбин, който иска да вземе парите на децата ни.

    Коментиран от #49

  • 47 радев

    5 0 Отговор
    Браво Орбан!
  • 48 За простаци е рай този сайт

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСТ":

    Другите ги трият! Некадълници !112 място в света ",само"с едно по надолу от миналата година!Хахах
  • 49 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Фачо":

    Фачо! Не знам на колко си години и кой клас си завършил, но ти куца правописа. Всички тук коментирали говорим точно за това. Държавата ви предоставя възможност да се образовате, но вие не го правите дори на елементарно ниво. Да не говорим за висока квалификация. По тази причина и не можете да се реализирате като управители, космонавти, атомни физици и т.н. Никой не ви ограничава, а просто не желаете да инвестирате труд в учение, което ще се реализира след десетилетия. Това се отнася до вашия етнос навсякъде по света, включително и в Унгария. Тук не става въпрос за расизъм, а за факти. У наше село имаме 500 рома и нито един архитект, лекар, преподавател, икономист. При същия брой българи половината са с подобни професии. Всички са учили в едно и също училище първоначално, но едни са продължили образованието си, а други са стигнали до задължителния 7ми клас. Това е истината и тук няма никакъв расизъм!!!

    Коментиран от #50

  • 50 Фачо

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "барчо":

    На 34 съм и живея в цивилизован и културен град като Плевен така че това не се отнася за мен което казваш. Ние нямаме същите възможности да се убразова ме, защото постоянно ни дискриминират и показват расизъм а на децата които са нашите все им се подиграват. Но въпреки това аз станах напълно грамотен и убразован човек като успях да завърша 8 клас (не го приемайте за самохвалене, истина е). Иначе няма как да имаме архитекти и прочие защото ни пречат и дискриминират. Ето да повторя пак - дядо ми Ерман беше голям музикант обаче не го викаха нито на тържества в общината нито в театъра а той свиреше на акордйона си всичко от традиционните наши песни до Томи Чинчири и Джиглеца. Това ако не е расизъм не знам кое е, ако не беше ром щеше да е по концертните зали, ама расизъм проклет.

    Коментиран от #52, #54

  • 51 Истина е казана

    5 1 Отговор
    Един истински мъж в европа да каже истината. Пълна лудост е да се дава правото на едно малцинство да налага терор над едно мнозинство!
  • 52 барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #50 от "Фачо":

    Фачо, сега аз да ти обясня кой е дискриминиран. През далечната 1995 г имах бизнес р с. Крушовица Плевеско, знаеш го със сигурност, щом си от региона. Синът ми го записах в училището втори клас. След месец учене нямаше нещо напредък и аз отидох в училище да проверя защо така се получава. В неговата паралелка бяха 26 деца от които 2 ромчета. Та тези двете слънчица непрекъснато влизали, излизали по време на час, закачали останалите. Едното пък си направило шумна мини тарамбука - празен кибрит и към него натегната клечка. Чува се много яко. Та да си дойда на думата. Говорих и с учителката и с директора да направят нещо за реда, та да може децата, коита искат да учат да учат. Директора ме нокаутира с думите "Господине, ако бяха българчета, зная какво да направя. Ще кажа на родителите, ще ги накажем и ако това не помогне, ще ги изключим от училище. Само че така с ромите не може да постъпим. Ще стане политически въпрос". При което още на другия ден приключих бизнеса си там и се върнах в София с цялото си семейство. Така че само не ми пей песента че сте дискриминирани. Ние сме дискриминирани в собствената си държава и пак успяваме!!! Това не е разказ на някой друг, а случило се с мен лично!!!

    Коментиран от #53, #55

  • 53 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "барчо":

    Та да довърша мисълта си. В името на това да дам на детето си реално образовение, изоставих печеливш разработен бизнес и го отстъпих на друг. Нито ти, нито някой ром ще направи такова нещо в името на образованието на детето си. В това се и състои цялата ви трагедия. Вие искате всичко сега и веднага. Сега и веднага става единствено с кражби и измами. Всичко друго се постига с години труд.
  • 54 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Фачо":

    Това, че вижееш в цивилизован град не те прави автоматично наравно цивилизован с останалите. Говориш за дядо ти Ерман, че бил голям музикант. Да, сигурно е бил музикант "слухар", което ви е генетично дадено, но до тук. От тук нататък, за да станеш голям музикант трябва труд, труд, труд и пак труд. Да научиш нотите, съзвучия и т.н. и т.н. Няма да изпадам в подробности. Просто дядо ти не е направил основното, за да бъде слушан не само в България, но и по света. Да развие своя талант. Спрял е до там, докъдето му е дала природата. За твое сведение в народното музикално училище в Котел все повече и повече има завършили деца ромчета и свирят не само ромска музика, но и българска. Сега знаеш колко ромски звезди има, но повечето са музикално грамотни, ако ме разбираш. Изключение прави Софи Маринова. Ако ромите бяха дискриминирани, както казваш, то нямаше да има роми в парламента, нямаше да има ромска политическа партия, нямаше да има Азис и сие, нямаше да стъпи нито един в училище, нямаше да получавате детски и т.н. - По закон!!!
  • 55 Фачо

    0 4 Отговор

    До коментар #52 от "барчо":

    Знам го отлично село Крушовица ходили сме там с братовчедите много пъти да берем билки и гъби, както и много пъти сме копонясвали около Рогуля и Меча дупка, много хубаво селце. Съжалявам за случая които казваш, но може би двете ромчета са били предизвикани многократно от дискриминация и расизъм в отношението към тях и са искали да привлекат внимание оттам и защита към себе си. 24 срещу само двама насълзиха ми се очите само като си го помисля, горките. А дискриминация и расизъм определено има даваш ми за пример Азис но самият той много пъти е казвал че е дискриминиран и дори беше направил песен за това и въпреки че е невероятен талант няма негови творби в учебниците по музика. Защо? Расизъм. В много комедийни скечове актьорите играят ролята на роми, винаги изкарвайки ни в негативна светлина уж за да е забавно. Защо? Расизъм. Имаме велики политици и държавници като Бат' Сали, но не го правят министър въпреки че партията му беше в управлението. Защо? Расизъм. Имаме всепризнат изключителен спортист като Мариян Огнянов, но не са го избирали за футболист на годината нищо че е най добрия. Защо? Расизъм. И така примери до безкрайност но идеята май стана ясно. Трябва този расизъм и дискриминация към нас да спре.

    Коментиран от #56, #57

  • 56 Барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Фачо":

    Знам че много ти се ще да си прав, но не си. Бат ти Сали няма как да стане какъвто и да е министър, защото първо дипломата му е от ВИФ и второ - знаеш много добре че той изобрети мошеничеството с енерго в енергото в ромските квартали. Препродаваше крадения от него ток в ромските квартали. Така че виждаш че и дори този, който се е издигнал от нищото си гледа кражбата да я има. Самия той е наполовина ром, наполовина турчин, но иска всички да го мислят за турчин и не му харесва да му казват Сашо, а Сали точно по тази причина. Това за мат ти Сали. А Цветелин Кънчев пък беше хванат в рекет, лихварство и нанасяне на средна телесна повреда. Спомняш ли си случай дето завърза друг ром на машина за баланс на гуми и не го въртя до припадък??? Що се отнася до двамата в училище много добре знам, че е вярно и не са били предизвиквани по никакъв начин. Явно обаче ти не можеш да вникнеш в нещата за които става въпрос. Така че за последно ще ти кажа следното: "Който иска - намира начин, който не иска - намира оправдание". Надявам се вече да си ме разбрал правилно.
  • 57 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Фачо":

    Сега прочетох какво си писал за Азис. Той, приятелю няма нито една собствена песен. Той пее румънски, гръцки и сръбски песни на които е сложил български текст. Дори няма и песен на български композитор. Няма как да бъде вписан като класик в училищните пеенки. Нали се сещаш че няма как да сложиш да речем до капитан Петко, песен на Азис - автомонтьор. Това че ромите биват осмивани заради начина и на говор си има обяснение, което ти няма как да разбереш. За да не ви подиграват има два варианта. Единия е да забравите ромския език и да не ви говорят на него от самото раждане и втория е да си направите писменост на ромски. Причината за подигравките са самия ви опростен език. Ползвате една дума за няколко неща и по тази причина при транскрипцията се получава смешна неточност. Няма да ти давам пример, защото няма да разбереш.

    Коментиран от #58

  • 58 Фачо

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "Барчо":

    Е аз нямам на предвид чак да стои до капитаните или въобще да пее по кораби, а само да го включат в учебниците по музика като признание за неговия талант. Ето ти сам споменаваш Автомонтьор много хубава песен на която много сме се веселили, ще се радват и децата. И найстина ще приключа дотук защото явно никога не си усещал расизъм и дискриминация и не можеш да ме разбереш пожелавам ти и никога да не усетиш. Но виж казваш че бъркам и няма расизъм. Може аз съм Фачо някакъв ром от Плевен и може и да бъркам, но Азис казва същото като мен даже и песен на тази тема направи. А той е голям човек и талант няма как да бърка.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 барчо

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "Фачо":

    Ами Фачо, какво да ти кажа? В песнопейките в българските училища Азис няма място в песнопойките в българските училища. Що се отнася до Вашия етнос, нямам нищо против да има един или два пъти в седмицата специални часове за цялостната ви култура. Да бъде свободноизбираем час за всички, не задължителен. Там да се учи всичко свързано с етноса: история, музика, език, постижения, слабости и така нататък. На Азис и подобни там и е точното място. Вашите политици това трябваше да постигнат, а не да си правят престъпните далаверки и да излагат всички ви.
  • 60 барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Фачо":

    За Азис да ти кажа, че е завършил училището за народни песни и танци в Котел и е положил много труд. Щеше да бъде един обикновен певец, но за негова радост пое по пътя на педалската вълна, която много се котираше тогава. Беше единствен и това се оказа печелившата му карта. В това се състои гения му, а не в самото пеене. Има певци с много по-мощни, верни и красиви гласове от него, както роми, така и българи, но си остават средностатистически певци и нищо повече. Не отричам че полагания от него труд да поддържа този си образ е голям, но толкова. Иначе няма собствен репертоар, а пее както вече споменах румънска, гръцка и сръбска чалга по концертите си.
  • 61 ред

    1 0 Отговор
    Орбан е велик.В страна като нашата кьдето циганите са кьм 50 процента какво да правим.Над 80 процента от грабежи,изнасилвания и убииства са техни
Новини по държави: