Отидете към основна версия

2 838 3

За какво Вучич помоли Русия

  • александър вучич-
  • сергей лавров-
  • сърбия-
  • русия-
  • посещение-
  • косово

Сръбският президент търси помощ за православната църква на Балканите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да защити православната църква на Балканите, в контекста на случващото се в Черна гора и региона. Това е станало на среща между него и руският министър на външните работи Сергей Лавров, който реализира първото си задгранично пътуване след карантината.

По време на срещите на Лавров с Вучич и министърът на външните работи на Сърбия –  Ивица Дачич, са обсъждани политическите и икономически взаимоотношения между двете държави, както и актуални за региона на Балканите проблеми.

В течение на много години сред най-наболелите от тях е т.нар. „косовски въпрос”. Русия има конкретна позиция по него, настоявайки, че признаването на Косово, която „самоволно е напуснала” Сърбия, не само излиза от рамките на правото, но и може и да инициира редица други регионални проблеми.

Лавров нееднократно е призовавал своите колеги да следват принципа на международното право, като не нарушават приетата преди 21 години резолюция на Съвета за сигурност към ООН 1244 и да не правят изключение за Косово.

В навечерието на визитата на руския дипломат Вучич потвърди, че резолюцията е основен инструмент на Сърбия в диалога ѝ с Прищина, но в същото време се оплака, че „повечето от тези, които разсъждават над нея, дори не са я чели”.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: