Last news in Fakti

18 Юни, 2020 20:26 2 799 3

За какво Вучич помоли Русия

  • александър вучич-
  • сергей лавров-
  • сърбия-
  • русия-
  • посещение-
  • косово

Сръбският президент търси помощ за православната църква на Балканите

За какво Вучич помоли Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да защити православната църква на Балканите, в контекста на случващото се в Черна гора и региона. Това е станало на среща между него и руският министър на външните работи Сергей Лавров, който реализира първото си задгранично пътуване след карантината.

По време на срещите на Лавров с Вучич и министърът на външните работи на Сърбия –  Ивица Дачич, са обсъждани политическите и икономически взаимоотношения между двете държави, както и актуални за региона на Балканите проблеми.

В течение на много години сред най-наболелите от тях е т.нар. „косовски въпрос”. Русия има конкретна позиция по него, настоявайки, че признаването на Косово, която „самоволно е напуснала” Сърбия, не само излиза от рамките на правото, но и може и да инициира редица други регионални проблеми.

Лавров нееднократно е призовавал своите колеги да следват принципа на международното право, като не нарушават приетата преди 21 години резолюция на Съвета за сигурност към ООН 1244 и да не правят изключение за Косово.

В навечерието на визитата на руския дипломат Вучич потвърди, че резолюцията е основен инструмент на Сърбия в диалога ѝ с Прищина, но в същото време се оплака, че „повечето от тези, които разсъждават над нея, дори не са я чели”.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 9 Отговор
    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
    По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
    За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

    Коментиран от #3

  • 3 така така

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ами ти кой искаш да е шефа??
    Германия ли?
    ХА ХА ХА
Новини по държави: