Отидете към основна версия

2 309 11

Популациите в дивата природа са намалели с повече от 2/3 за по-малко от 50 години

  • природа-
  • животни-
  • глобално затопляне

Човешката дейност е нанесла сериозни поражения на три четвърти от земната суша и на 40 на сто от моретата

Снимка: shutterstock

Популациите на животни, птици и риби в дивата природа са намалели с повече от две трети за по-малко от 50 години. Това се заявява в доклад на природозащитната група Фонд за дивата природа.

Този катастрофален спад не показва признаци на забавяне. Природата се унищожава от хората със скорост, невиждана досега, се казва в доклада. Човешката дейност е нанесла сериозни поражения на три четвърти от земната суша и на 40 на сто от моретата.

Най-голям спад има в тропическите райони. За Латинска Америка и Карибите той е най-големият по света - 94 процента. Освен това една трета от флората и фауната, както и три четвърти от питейната вода се използват за производство на храна. До 1970-а година екологичният отпечатък на човека върху природата е бил по-малък от капацитета на Земята да възстановява ресурсите си. Сега Фондът за дивата природа е пресметнал, че хората свръхексплоатират повече от половината от ресурсите, които планетата може да регенерира.

В документа се изтъква, че пандемията Covid-19 е ярко напомняне затова как съдбите на природата и на хората са преплетени. За да се промени ходът на унищожението, трябва да трансформираме начина, по който произвеждаме и консумираме храна, включително да се намалят хранителните отпадъци.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини