Отидете към основна версия

2 318 27

Всяко пето дете в германските детски градини не говори немски у дома

  • германия-
  • деца-
  • немски език-
  • чужденци-
  • език

Статистиките сочат, че през последните години този дял постоянно расте

Снимка: Shutterstock

Всяко пето от децата, които посещават детска градина в Германия, говори вкъщи на език, различен от немския. Това става ясно от доклад на германското министерство на семейството, изготвен по искане на парламентарната фракция на либералите от СвДП.

"Езикът е определящ за шансовете в живота"

Данните показват, че сред възпитаваните в германските детски градини 3,2 милиона деца в семействата на около 675 000 от тях почти не се говори немски. Тоест, това важи за над 20% от децата в германските детски градини. От доклада става ясно също така, че през последните години този процент постоянно расте: през 2017 делът на тези деца е бил 18,7%, а през 2018 е достигнал 19,4%.

От СвДП изразиха загриженост във връзка с тази тенденция: „Езикът е определящ за шансовете, които едно дете има в живота си“, заяви заместник-председателката на парламентарната фракция на СвДП Катя Зудинг. Тя настоя за подобряване на езиковото обучение в детските градини и подложи на критика мерките на министерството на семейството, които, според нея, били недостатъчни.

Повече пари за езиково обучение

В тази връзка Зудинг предложи средствата за програмата, предназначена за подобряване на езиковото обучение в детските градини, да се увеличат значително от следващата година.

Към момента детските градини, които поставят акцент върху езиковото обучение, получават 25 000 евро от държавата. Този вид детски градини в Германия са към 10 процента.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: