Last news in Fakti

11 Септември, 2020 12:50 2 315 27

Всяко пето дете в германските детски градини не говори немски у дома

  • германия-
  • деца-
  • немски език-
  • чужденци-
  • език

Статистиките сочат, че през последните години този дял постоянно расте

Всяко пето дете в германските детски градини не говори немски у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Всяко пето от децата, които посещават детска градина в Германия, говори вкъщи на език, различен от немския. Това става ясно от доклад на германското министерство на семейството, изготвен по искане на парламентарната фракция на либералите от СвДП.

"Езикът е определящ за шансовете в живота"

Данните показват, че сред възпитаваните в германските детски градини 3,2 милиона деца в семействата на около 675 000 от тях почти не се говори немски. Тоест, това важи за над 20% от децата в германските детски градини. От доклада става ясно също така, че през последните години този процент постоянно расте: през 2017 делът на тези деца е бил 18,7%, а през 2018 е достигнал 19,4%.

От СвДП изразиха загриженост във връзка с тази тенденция: „Езикът е определящ за шансовете, които едно дете има в живота си“, заяви заместник-председателката на парламентарната фракция на СвДП Катя Зудинг. Тя настоя за подобряване на езиковото обучение в детските градини и подложи на критика мерките на министерството на семейството, които, според нея, били недостатъчни.

Повече пари за езиково обучение

В тази връзка Зудинг предложи средствата за програмата, предназначена за подобряване на езиковото обучение в детските градини, да се увеличат значително от следващата година.

Към момента детските градини, които поставят акцент върху езиковото обучение, получават 25 000 евро от държавата. Този вид детски градини в Германия са към 10 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 равнсометката 11г ГЕРБ

    40 3 Отговор
    В БГ всяко второ е сигане.

    Коментиран от #19, #22, #26

  • 2 И то

    44 2 Отговор
    Благодарение на Меркел. Имаха чиста раса едно време.
  • 3 Майна

    42 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ ТЕПЪРВА ЩЕ ПЛАЩА..., САМОЧУВСТВИЕТО И ГЛУПОСТТА НА ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ БЪДЕ ОВЪЗМЕЗДЕНО
  • 4 реалиста

    5 22 Отговор
    Дойче зеле отново лъжат или поне така твърдят русофилите
  • 5 Ама

    19 1 Отговор
    се множат като зайци !
  • 6 Враца Баце

    25 1 Отговор
    И къде е проблема? В детските градини и след това в училището ще научат немската реч и писменост като Гьоте. Няма по света чужденец израстналв друга държава и посещавал училище да не говори като всички останали съответния местен език. Проблемът е в това, че не примат културата и традициите. Отказват да се интегрират.
  • 7 като ги канят

    30 2 Отговор
    Сами си го направиха! Ара-бели, турци и други се множат правопорционално на полезността си. Ще ги налазят като хлебраки, но ще е късно. Скоро ще четем как забраняват коледната елха, защото ще нарани нежните им мюсли чувства. Абсурден свят.

    Коментиран от #10

  • 8 Факти

    15 0 Отговор
    Ами още нека тайно се надяват либералите, чужденците да се култивират. Искат нов световен ред да няма държави и всичко да е едно. Ама иди обяснявай на либерастии, че всеки си пази традиции и вяра, и винаги ще има хаос и борба за тези традиции в дадената държава.
  • 9 гост

    20 3 Отговор
    Всеки ислямист има най малко 5 деца . И тия пет ще имат най малко по 5 . Или за две поколения са 50!!!!!! Правят и не ги мислят . За тях трябва да се грижи държавата !!!!!Ако така продължават ЕВРОПА ЩЕ СЕ СТОПИ !!!!

    Коментиран от #12

  • 10 Емил

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "като ги канят":

    Абе хора вие не разбирате, ли че в името на парите я има тази толерастия. Друг е въпросът, че коренните европейци са основните тласкачи, на техническия и икономически прогрес по-света. И вместо да се обръща внимание и да се подкрепят подобни народи, те привилигироват разни парашутисти от коя ли не държава известни с изобретенията си от дървени пръчки само.

    Коментиран от #13

  • 11 huji

    17 3 Отговор
    Хитлер се обръща в гроба си!
  • 12 Даам

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ами имат даже и повече от 5деца.Защото при тях абортите са забранени. Майките и бащите им ги държат изкъсо. Бащата не дава щерка им ако мъжът е от друга религия, за да не се размие поколението му. А наще се осакатяват с аборти, станала на 30 едно дете не може да роди.Свикнала от 14-15годишна само по мъже и очите вечно им шарат и на мъже и на жени. Едно здраво семейство по този начин не могат да завъртят като хората. За това малцинствата, който държат на браковете ще преуспяват а размзданите не.
  • 13 ГруЮ

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Както отбелязва Освал Шпенглер още през 1918 в “Залезът на Европа”, развитите технологично цивилизации са в края на своят жизнвц цикъл. После следват Тъмните Векове. А бъдещето принадлежи на мистичните и религиозните цивилизации, като арабската и Православната. Западната, според него е Фаустовска.

    Коментиран от #14

  • 14 ГруЮ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГруЮ":

    Малка корекция- “Залезът на Европа” е от Робърт Менейс, 2013г. Книгата на Шпенглер е “Der Untergang des Abendlandes -“Залезът на Запада”.
  • 15 Соте

    5 1 Отговор
    Идялно само кефа а си правя и деца много па дреме ми кой ще ги изхранва тес деца помощи привилегии работна ръка в семеиството ми. А не от сутрин до вечер бачкане за 700лева в Българиа.
  • 16 Българина

    10 1 Отговор
    А тука не говорят български не само удома, а на улицата, в магазина, в училище и в общината. Особено в смесените региони се чувстваш чужденец.... Ето един от резултатите на герб дпс
  • 17 не може да бъде

    10 0 Отговор
    А аз искам да попитам,децата на емигрантите от преди 50-60 и повече годинив САЩ,Канада ,даже и в Латинска Америка на какъв език са говорели у дома си ,та са така добре инегрирани и даже претопени!Според мен германците много добре разбират за какво става дума ,но вече са безсилни да променят положението -първо ,германската култура губи всики ден предишната си привлекателност,второ германската политическо власт губи авторитета си със всеки изминат ден-вижда се съвсем ясно,че това не е самостоятелна и суверенна власт,и трето -германците в лицето на г-жа Меркел направиха много лош избор-пуснаха в Германия хора ,които по принцип няма да се интегрират в немското общество!нещо повече,те разрушават интеграцията и налагат своите културни норми,някои от които са абсолютно безкултурни!Аз лично не виждам как може да се спре това разложение,но и не искам да мисля,защото и при нас положението хич,ама хич не е цветущо!

    Коментиран от #23

  • 18 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    4 0 Отговор
    Скоро столицата на Германия ще е град Мюмюн-хен...
  • 19 Салим

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "равнсометката 11г ГЕРБ":

    Ами българоте имат повече пари от ромите. Ама като са примадони и не щат да раждат и се нещо им пречи, ама не им стигали парите що по времето на турското робство да не би да са им стигали та тогава са имали по 10 деца а сега са мрънкачи та мрънкачи

    Коментиран от #21

  • 20 Hess

    4 0 Отговор
    Ето затова,една забранена идеология е в подем..Борба до край!
  • 21 Criminal

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Салим":

    Ами аз не искам на детето ми да му виси марсола и да вика "я дай 2 лева би баткооо", да ходи мърлясано и необразовано, да се чуди какво да крадне или в кой казан да бръкне, затова нямам 10 чааавета, капиш ??????
  • 22 Гагауз (гюкоуз)

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "равнсометката 11г ГЕРБ":

    В България всички са стигане , с изключение тюрките .

    Коментиран от #24

  • 23 стоян

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "не може да бъде":

    До 17 ком -Само че тези деца в Канада и САЩ са били християни със същата култура=разликата е от тук да Америка
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Дълбоко Виждащ

    0 0 Отговор
    Не е точно така,както го пишете!
  • 26 Жужето Хаяско

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "равнсометката 11г ГЕРБ":

    А всеко пето - българче
  • 27 емил

    2 0 Отговор
    Световното зло наречена Америка с нейните вечни войни принуди милиони да напуснат особено християнското население Близкият Изток и останалите--- досега последните 25-30 години 37 милиона са напуснали родните си места. Като добавим и Африка това са милиони тая мало...умната предателка Меркел която е вечно намръщена ( бях много време в Германия много малко рядко съм видял немец да е усмихва ) колко мило, любезно се усмихваще на емигрантите от Сирия. Шолц е още по лицемерен ,не само предател но глупав който ще довърши делото на Меркел ще погуби Германия. Ще минат години за да се роди втори Хитлер за да възроди Германия което е много малко вероятно.
Новини по държави: