Отидете към основна версия

2 190 5

Лекарство! ЕС подписа сделка с Gilead за 500 хил. дози Ремдесивир

  • ремдесивир-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Сделката включва всички държави членки на Европейския съюз, но също така и страни от Европейското икономическо пространство

Снимка: Shutterstock

Gilead Sciences Inc. подписа договор с Европейската комисия за доставка на 500 000 дози на лекарството Veklury, което е бранда на фармацевтичната компания за лекарството срещу коронавирус Ремдесивир (Remdesivir), разкри в четвъртък Комисията.

Сделката включва всички държави членки на Европейския съюз, но също така и държави от Европейското икономическо пространство, както и шест страни кандидатки и потенциални кандидатки за членство в ЕС, се казва още в изявлението и се добавя, че при необходимост може да се увеличи договореният брой от дози.

"Правим всичко необходимо, за да гарантираме налични безопасни и ефективни терапевтични средства срещу Covid-19. Чрез съвместните поръчки на ЕС ние даваме възможност на държавите в цяла Европа да обединят усилията си и да получат достъп до жизненоважно оборудване и лекарства", отбеляза еврокомисарят по здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес.

Споразумението е факт, след като по-рано тази седмица стана ясно, че европейските страни са изправени пред недостиг на Ремдесивир, който се използва за лечение на Covid-19.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: