Отидете към основна версия

2 296 3

В Атина не искат да отстъпят: Няма да преговаряме с Турция, докато проучвателният кораб е в района

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море

Анкара изтегли миналия месец плавателния съд от спорни води в Източно Средиземно море, за да даде път на дипломацията преди срещата на върха на ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция няма да участва в проучвателни разговори с Турция, докато турският кораб за сеизмични проучвания "Оруч Реис" остава във водите на континенталния ѝ шелф, обяви правителственият говорител на страната, цитиран от Ройтерс.

"Докато "Оруч Реис" е в района, ние няма да провеждаме проучвателни контакти с Турция", каза Стелиос Пецас пред радио Скай.

Вчера Гърция заяви, че решението на Анкара да изпрати кораб край Кастелоризо, гръцки остров край турското крайбрежие, е "голяма ескалация" и "директна заплаха за мира в региона", предава БТА.

Турция изтегли миналия месец плавателния съд от спорни води в Източно Средиземно море, за да "даде път на дипломацията" преди срещата на върха на ЕС, на която бяха обсъждани евентуални санкции срещу Анкара.

На срещата ЕС заяви, че ако Турция продължи с операциите в региона, може да ѝ бъдат наложени санкции още през декември, напомня агенцията.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: