Отидете към основна версия

4 927 28

Провал за Гърция: 5 членки на ЕС са блокирали ембарго срещу Турция

  • турция-
  • гърция-
  • ес-
  • ембарго-
  • оръжия-
  • италия

Мицотакис е представил тази мярка на срещата на върха на ЕС миналата седмица

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз е обсъждал, но не е успял да договори оръжейно ембарго срещу Турция, за да накаже Турция за нарушенията на суверенните права на гърци и кипърци в Източното Средиземноморие, съобщи гръцкият новинарски портал Greek City Times.

Германия, Испания, Италия, Унгария и Малта са блокирали инициативата на Атина. Мицотакис е представил тази мярка на срещата на върха на ЕС миналата седмица. То е подобно на предложението, отправено от Германия и Франция след военната операция на Турция в Северна Сирия през 2019 г., отбелязва гръцкият вестник, цитиран от агенция "Фокус".

Съгласно информацията на изданието, предложението на Гърция е отхвърлено от петте посочени държави „по икономически причини и заради опасения от нелегална миграция от Турция“. Франция, Австрия и Словения са подкрепили Гърция в това начинание, докато останалите страни-членки на ЕС са се въздържали, се казва в материала. Срещата на върха на ЕС трябва да се събере отново през декември, за да обсъди възможните санкции срещу Анкара.

Турция и Гърция, две членки на НАТО, обявиха в края на август, че ще проведат военни учения в Източното Средиземноморие, в района между Кипър и Крит, което беше кулминацията на противостоянето им в региона. Турция претендира за някои морски зони съгласно споразумение, подписано с либийското Правителство за национално съгласие (ПНС) през ноември 2019 г. През август Гърция и Египет сключиха собствено споразумение за делимитация на техните изключителни икономически зони в Източното Средиземноморие, което доведе до засилена ескалация в региона. Гърция настоява, че има изключителни права да оперира в райони на Средиземно море, където Турция се опитва да провежда геоложки изследвания в търсене на нови петролни и газови находища. Анкара от своя страна се позовава на условията на споразумението, сключено с признатото от ООН либийско правителство в Триполи.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: