Last news in Fakti

22 Октомври, 2020 16:26 2 107 11

Напрежение! Турция удължава престоя на кораба "Оруч Рейс" в Източното Средиземноморие

  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море

Атина и Анкара спорят за правата за проучвания за горива в района

Напрежение! Турция удължава престоя на кораба "Оруч Рейс" в Източното Средиземноморие  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция съобщи, че удължава престоя на проучвателния кораб "Оруч Рейс" и още два плавателни съда в източната част на Средиземно море до 27 октомври, предаде агенция Ройтерс.

Според агенцията стъпката вероятно ще доведе до ескалиране на напрежението в региона.

"Оруч Рейс" и двата други кораба - "Атаман" и "Чингиз хан", ще продължат работата си югоизточно от гръцкия остров Родос, съобщи турският военноморски флот в ново навигационно съобщение.

Предишният срок за присъствието на плавателните съдове в тази зона изтичаше днес.

Атина и Анкара спорят за правата за проучвания за горива в източната част на Средиземно море.

Напрежението между двете страни започна през август, след като Турция изпрати кораба "Оруч Рейс" на проучвателна мисия в район, който Гърция смята за своя изключителна икономическа зона.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма край гръцката мъка и болка

    13 6 Отговор
    Пак ще има оцапани полички
  • 2 трес

    33 13 Отговор
    Турция никога не е била марионетка в нечии ръце. Държава наследница на една империя към която цял свят е гледала с респект. Толкова много етноси са живели в мир в Империята и всеки си е запазил своята идентичност, религия, традиции. Държави, които живели под английско или френско владичество по малко време, все още официалният им език е английски или френски. Поклон пред османците

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 трес

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "Слушай":

    Стига с вашите измислици. Това не са 5 години или 50 години. Ако са искали даже и птичките щяха да проговорят турски и да се кланят на Аллах. Това са 500 години. Само за 30 години виж какви работи се случиха в България , а преди това за едни 45 години цяла България се кланяше на комунизма. 500 години, не са 5 или 50 години. Промити мозъци
  • 6 Дервишово семе

    8 11 Отговор
    Ердоганова Турция ще проумее нещата по трудния начин.
  • 7 Мачкай Ердо планктоняна

    5 5 Отговор
    Нека да цъфти квичейки
  • 8 грес

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "трес":

    Право казваш! Ашъколсун!!Те само за има няма 60-70 години над 3-5 милиона турци изгониха от родните им земи!? Ти искаш да уважават другият! Няма как да стане..................

    Коментиран от #9, #10

  • 9 орфей

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "грес":

    Право думаш. Виж българите как изгонихме 2 000 000 българи за няма и 20 години от родните им земи където са съжителствали 500 години с турците. Е, турците ли са лошите или...?
  • 10 Първо, не са 3-5 млн

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "грес":

    А са над 15. Второ, и не са прогонени, а са се родили там, вече трето поколение. Трето, и след десет поколения ще са си турци, а не като българите които след петата година забравят езика и започват да кръщават децата си като Пиер, Ричард, Джон или Майкъл. Четвърто, това е нищожен процент от населението на Турция, в противовес на почти половината от българите които са прокудени за няколко петилетки. Пето...няма да ти го казвам защото ще ме изтрият...сети ли се?
  • 11 грес

    0 0 Отговор
    До коментари №9 и 10
    Бе, ще почнете да идвате вие на мене си ама, що золуми направихте с тази обратна селекция, хората няма да върнете!?!?
Новини по държави: