Отидете към основна версия

2 793 15

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери

  • ватикана-
  • папата-
  • папа франциск-
  • рим-
  • италия-
  • религия-
  • молитва за мир

Папата участва в срещата „Молитва за мир“, в духа на Асизи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери. То напомня на Събитието за мир на пл. „Независимост” в София през миналата година.

До този момент не е правено във Ватикана. Форматът на религиозното събитие е идентичен на това, което се проведе в българската столица. Папата е на площада пред кметството, за да могат религиозните лидери да са равнопоставени. В Рим подобно нещо не е правено, а прототипът на подобни събития между религиите е от 1986 г. на папа Йоан Павел Втори в Асизи.

Папата участва в срещата „Молитва за мир“, в духа на Асизи, озаглавена „Никой не се спасява сам - мир и братство“, организирана от Общността Свети Егидий. Тази 34-та молитвена среща, организирана от Общността Свети Егидий, е вдъхновена от историческата междурелигиозна среща в Асизи през 1986 г., проведена по инициатива на Свети Йоан Павел Втори.

Папа Франциск участва в икуменическата молитва с другите християнски изповедания в базиликата „Санта Мария ин Арачели“ в Рим и в церемония с представители на големите световни религии на площада на римския Капитолий. Папа Франциск взе участие в „Молитва за мир“ през 2016 г., която се проведе в Асизи в памет на тридесетата годишнина от първата среща. „Нека започне ново време, в което глобализираният свят да се превърне в семейство на народите“, бе призивът на папата за мир по този повод.

Папа Франциск за пръв път днес носеше маска на публично място по време на молитвата за мир по света, в която взе участие заедно с други религиозни лидери. 83-годишният Франциск присъства на днешната служба в базиликата с други християнски лидери, сред които беше и вселенският патриарх Вартоломей. По същото време, на други места в Рим евреи се молиха в градската синагога, а будисти, сикхи, индуси и мюсюлмани също участваха в свои религиозни служби.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини