20 Октомври, 2020 18:36 2 783 15

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери

  • ватикана-
  • папата-
  • папа франциск-
  • рим-
  • италия-
  • религия-
  • молитва за мир

Папата участва в срещата „Молитва за мир“, в духа на Асизи

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери. То напомня на Събитието за мир на пл. „Независимост” в София през миналата година.

До този момент не е правено във Ватикана. Форматът на религиозното събитие е идентичен на това, което се проведе в българската столица. Папата е на площада пред кметството, за да могат религиозните лидери да са равнопоставени. В Рим подобно нещо не е правено, а прототипът на подобни събития между религиите е от 1986 г. на папа Йоан Павел Втори в Асизи.

Папата участва в срещата „Молитва за мир“, в духа на Асизи, озаглавена „Никой не се спасява сам - мир и братство“, организирана от Общността Свети Егидий. Тази 34-та молитвена среща, организирана от Общността Свети Егидий, е вдъхновена от историческата междурелигиозна среща в Асизи през 1986 г., проведена по инициатива на Свети Йоан Павел Втори.

Папа Франциск участва в икуменическата молитва с другите християнски изповедания в базиликата „Санта Мария ин Арачели“ в Рим и в церемония с представители на големите световни религии на площада на римския Капитолий. Папа Франциск взе участие в „Молитва за мир“ през 2016 г., която се проведе в Асизи в памет на тридесетата годишнина от първата среща. „Нека започне ново време, в което глобализираният свят да се превърне в семейство на народите“, бе призивът на папата за мир по този повод.

Папа Франциск за пръв път днес носеше маска на публично място по време на молитвата за мир по света, в която взе участие заедно с други религиозни лидери. 83-годишният Франциск присъства на днешната служба в базиликата с други християнски лидери, сред които беше и вселенският патриарх Вартоломей. По същото време, на други места в Рим евреи се молиха в градската синагога, а будисти, сикхи, индуси и мюсюлмани също участваха в свои религиозни служби.

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери
Снимка: БГНЕС/ EPA

Папата прави уникално по рода си събитие с религиозни лидери
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Амакуса широ

    22 9 Отговор
    Папата и задкулисните му господари искат да хибридират христянството и другите водещи религий и да създадат една единствена световна религия за новата световна империя и новия световен ред. Иезуитите и сионистите трябва да бъдат бойкотирани в глобален план.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Истината

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "Амакуса широ":

    Религиите са измислени от тях. Нормално е да искат единна религия.
  • 3 Казана

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Амакуса широ":

    Ко да създават, вече е измислено, вика му се Сатанизъм.
  • 4 Истината

    6 11 Отговор
    Религиите са плод на митология. Днес ако се боравим в религиозните книги ще видим митологични същества.

    Коментиран от #6

  • 5 Истината

    4 13 Отговор
    Човекът преди хиляди години е имал нужда да вярва в Бог. И е измислил същества които са били пренасяни от уста на уста хиляди години. После тези митологични истории се превръщат в част от религията. Днес всичко това е плод на митология. Но това не означава че няма Бог. Бог ни е създал и си е изтеглил и ни е оставил сами.

    Коментиран от #8

  • 6 тъп атеист

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Тихо там Мъск поклоннико джендърофил, лапни една батерия, да видиш митологичното същество.

    Коментиран от #7

  • 7 Истината

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "тъп атеист":

    Не съм Атеист а Деист. Бог има но религиите са измислени от човека.
  • 8 Добре

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    ... разсъждаваш в началото, но после изпадаш в метафизика.
  • 9 Истината

    8 8 Отговор
    Абе пичове преди 1200 години не сте били християни а сте вярвали в бог Тангра в Средна Азия както заедно с всички народи там. След това приемате християнството с милост или без милост с меч. Кое ви кара че това е истинската религия или исляма или юдаизма?

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Eleonora

    8 1 Отговор
    „Нека започне ново време, в което ГЛОБАЛИЗИРАНИЯ СВЯТ да се превърне в СЕМЕЙСТВО НА НАРОДИТЕ“, бе призивът на папата...И Берголио е захапал здраво агендата на глобалистите за обезличаването на човека и човешката идентичност, на народите и народностната идентичност, т.е човек вече да не изпитва принадлежност както до сега към семейство, родина, националност, култура и пр...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нохчо

    1 0 Отговор
    1200? българите тръгват от централна Азия около първи век след Христа и се установяват в северен Кавказ и причерноморието.
  • 13 Иранецът

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Истината е че познанията ти по история са под нулата.
  • 14 Ммм...да

    2 6 Отговор
    Като си прост, вярващ в измислени идоли.Религията е създадена да лапа пари от простолюдието.Наший поп Николай го знае най-добре.Ролекси,лимузини,разврат и пиянство.Добре си живуркат тия безработни айдуци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.