Last news in Fakti

21 Октомври, 2020 10:20 1 425 8

Лидерите на световните религии отправиха от Рим апел за мир

  • папа франциск-
  • папата-
  • рим-
  • ватикана-
  • апел-
  • мир-
  • религия

Срещата завърши с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пандемията и всички войни

Лидерите на световните религии отправиха от Рим апел за мир - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„За съжаление, за мнозина войната отново изглежда като възможен начин за разрешаване на международни спорове“. Това беше осъдено от лидерите на световните религии, които заедно с папа Франциск от площада на Капитолийския хълм в Рим отправиха общ апел за мир, в края на молитвената среща организирана от Общността на Свети Егидий в "духа на Асизи". Срещата завърши с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пандемията и всички войни. След прочита на призива за мир „Рим 2020“, документът беше предоставен на деца, които го предадоха на присъстващите посланици и представители на националната и международната политика. Накрая религиозните лидери подписаха апела и заедно запалиха свещника на мира, предаде Vaticannews.va.

Пълният текст на апела:

Събрани в Рим в „духа на Асизи“, духовно обединени с вярващите от цял ​​свят и с жени и мъже с добра воля, ние се помолихме едни до други за дара на мира на тази наша земя. Припомнихме раните на човечеството, пазим в сърцата си тихата молитва на толкова много страдания, твърде често без име и без глас. Ето защо се ангажираме да живеем и тържествено предлагаме този Призив за мир на лидерите на държави и граждани на света.

На този Капитолийски площад, малко след най-големия военен конфликт в историята, нациите, които са воювали помежду си, сключиха пакт, основан на мечта за единство, която след това се осъществява: обединена Европа. Днес, в това време на дезориентация, поразени от последиците на пандемията Covid-19, която заплашва мира чрез увеличаване на неравенствата и страховете, нека кажем категорично: никой не може да се спаси сам, нито един народ, никой!

Войните и мира, пандемиите и здравеопазването, гладът и достъпът до храна, глобалното затопляне и устойчивото развитие, миграцията на населението, премахването на ядрения риск и намаляването на неравенствата не се отнасят до само отделни нации. Днес по-добре разбираме, в един свързан свят, но който често губи чувството за братство, че всички ние сме сестри и братя, всички! Нека се помолим на Всевишния, че след това време на изпитание вече няма да има „другите“, а голямо „ние“, богато на разнообразие. Време е отново смело да мечтаем, че мирът е възможен и необходим, че свят без войни не е утопия. Ето защо искаме още веднъж да кажем: „Никога повече война!“.

За съжаление, за мнозина войната отново изглежда като възможен начин за разрешаване на международни спорове. Това не е така. Преди да е станало твърде късно, искаме да напомним на всички, че войната винаги оставя света по-лош, отколкото преди нея. Войната е провал на политиката и човечеството.

Призоваваме управляващите да отхвърлят езика на разделението, често подкрепен от чувство на страх и недоверие, и да не поемат пътища без връщане. Нека погледнем заедно към жертвите. Много, твърде много конфликти не са разрешени.

На държавните лидери казваме: нека работим заедно за нова архитектура на мира. Нека обединим сили за живота, здраветто, образованието и мира. Настъпил е момента да използваме ресурсите, използвани за производството на все по-разрушителни оръжия, поддръжници на смъртта, за да изберем живота, да излекуваме човечеството и нашия общ дом. Нека не губим време! Да започнем от постижими цели: нека обединим усилията си днес, за да ограничим разпространението на вируса, докато се открие ваксина, която е подходяща и достъпна за всички. Тази пандемия ни напомня, че сме кръвни сестри и братя.

На всички вярващи, на жените и мъжете с добра воля, казваме: нека да станем творци на мира, да изградим социално приятелство, да направим наша културата на диалога. Лоялният, постоянен и смел диалог е противоотровата за недоверието, разделенията и насилието. Диалогът разтваря в основа причините за войните, които разрушават проекта за братство, вписан в призванието на човешкото семейство.

Никой не трябва да се почувства излишен. Всички ние сме отговорни. Всички имаме нужда да простим и да ни бъде простено. Неправдите в света и историята се лекуват не с омраза и отмъщение, а с диалог и прошка.

Нека Бог вдъхнови тези идеали във всички нас и този път, който предприемаме заедно, оформяйки сърцата на всеки един, превръщайки ни в пратеници на мира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АБВ

    5 0 Отговор
    Какви демагози само!Папата-един от важните илюминати...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пройчо

    2 2 Отговор
    Бащицата на България и главен мюфтия на ,,герб,, е пропуснал за го похлопат за 5ти път по кратуната?...Той ся си говори с Тангра и Перун из пущинаците....
  • 8 Ъхъ

    4 4 Отговор
    Църквата кога ще се извини за 20-те века преследване и убиване на на невинни атеисти ??? Кога ще се извинят за уродливата гавра с Коперник и Галилей ???