Отидете към основна версия

2 392 19

Още една безсънна нощ в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

Над 800 задържани при нов протест срещу президента Александър Лукашенко

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск и други градове в страната надхвърли 800, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС и БТА.

На сайта на организацията беше публикуван списък със задържани протестиращи с 827 имена. Повечето от тях са били арестувани в Минск, има арестувани и в Бобруйск, Витебск и на други места.

Беларуската полиция задържа около 20 участнички в протестно шествие на площада на Свободата в центъра на столицата. Според очевидци сред тях е и Олга Хижинкова, известна медийна личност и победителка в конкурса за красота "Мис Беларус - 2008".

Сред арестуваните има и други известни лица като олимпийския вицешампион по декатлон от 2008 година Андрей Кравченко и многократния национален шампион по кикбокс Иван Ганин.

Задържани са и журналисти, работещи за беларуски и руски медии.

От август насетне беларуската опозиция всяка седмица организира демонстрации, които привличат всеки път десетки хиляди участници, припомня АФП. Лукашенко продължи репресиите над опозицията въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на протести Беларус изглежда е в задънена улица, предвид отказа на Лукашенко да се оттегли от властта, отбелязва агенцията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди демонстранти шестваха и днес в столицата на Беларус с настояване Лукашенко да отстъпи и да предаде властта на опозиционния водач Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече протестите срещу подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който определи изборите в Съединените щати като "гавра с демокрацията", Тихановска ги нарече "истинска надпревара на идеи" и изрази надежда да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: