Отидете към основна версия

2 755 36

Тихановска обеща да преразгледа договореностите с Русия

  • светлана тихановска-
  • беларус-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Новите власти трябва да преразгледат всички сделки и договори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият кандидат за президент на Беларус, лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, заяви, че противниците на режима на Александър Лукашенко, ако дойдат на власт, ще преразгледат условията на последните договорености с Русия, предаде News.bg.

"Винаги сме се застъпвали и подкрепяме приятелски и партньорски отношения с Русия", заяви Тихановска в изявление, публикувано в официалния ѝ канал в платформата Telegram. По думите ѝ "каквото и да е договорил Александър Лукашенко, той е загубил подкрепата на беларуския народ", поради което новите власти, според Тихановска, трябва да преразгледат всички сделки и договори.

В същото време тя подчерта, че "независимостта и суверенитетът не могат да бъдат предмет на договаряне". Тези изявления бяха направени на фона на посещение в Минск на руския външен министър Сергей Лавров. След среща с руския първи дипломат Лукашенко заяви, че властите "биха искали да имат много близки, братски отношения" с Русия.

Лавров отбеляза, че Москва е готова да подкрепи вътрешнополитическите инициативи на Лукашенко, а също така похвали действията на Минск за насърчаване на интеграцията на двете страни. В Беларус продължават масовите протести заради резултатите от президентските избори през август. Според ЦИК Лукашенко е спечелил с 80,1 процента от гласовете, но опозицията не е съгласна. Противниците на властите смятат, че Светлана Тихановска е победител. Редица опозиционни лидери, включително Тихановска, се намират в Полша и Литва. Лавров заяви по-рано, че литовските власти били "преминали всички граници на благоприличие" в поведението си в ситуацията около Беларус.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: