Отидете към основна версия

1 324 25

Повече от 300 протестиращи срещу Лукашенко са арестувани в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

ЕС наложи забрана за пътуване и замрази авоарите на около 50 беларуски управници в знак на протест срещу фалшифицираните според Запада избори и насилието срещу неговите опоненти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 300 души са били задържани при днешните (13.12 б.р.) протести в Минск срещу властта на Александър Лукашенко.

Това съобщи представител на беларуското министерство на вътрешните работи, цитиран от агенция ТАСС.

Властите обясняват арестите с нарушаване на обществения ред и неподчинение на служителите на реда. Но според опозицията властта в Беларус днес е нелегитимна.

Демонстрантите не признават официалните резултати от президентските избори от 9 август, когато Лукашенко бе обявен за победител.

Страната с 9,5-милионно население, на която Русия гледа като на буфер за безопасност срещу НАТО, е обхваната от масови протести след президентските избори на 9 август, които Лукашенко твърди, че е спечелил. Опонентите му смятат, че вотът е бил манипулиран.

Над 120 протестни шествия бяха организирани в неделния ден в беларуската столица Минск и други градове. От началото на протестите над 30 000 души са били задържани, според опозиционните лидери.

Лукашенко е на власт от 26 години. Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замрази авоарите на около 50 беларуски управници в знак на протест срещу фалшифицираните според Запада избори и насилието срещу неговите опоненти.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: