Last news in Fakti

14 Декември, 2020 09:07 1 314 25

Повече от 300 протестиращи срещу Лукашенко са арестувани в Беларус

  • беларус-
  • александър лукашенко

ЕС наложи забрана за пътуване и замрази авоарите на около 50 беларуски управници в знак на протест срещу фалшифицираните според Запада избори и насилието срещу неговите опоненти

Повече от 300 протестиращи срещу Лукашенко са арестувани в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от 300 души са били задържани при днешните (13.12 б.р.) протести в Минск срещу властта на Александър Лукашенко.

Това съобщи представител на беларуското министерство на вътрешните работи, цитиран от агенция ТАСС.

Властите обясняват арестите с нарушаване на обществения ред и неподчинение на служителите на реда. Но според опозицията властта в Беларус днес е нелегитимна.

Демонстрантите не признават официалните резултати от президентските избори от 9 август, когато Лукашенко бе обявен за победител.

Страната с 9,5-милионно население, на която Русия гледа като на буфер за безопасност срещу НАТО, е обхваната от масови протести след президентските избори на 9 август, които Лукашенко твърди, че е спечелил. Опонентите му смятат, че вотът е бил манипулиран.

Над 120 протестни шествия бяха организирани в неделния ден в беларуската столица Минск и други градове. От началото на протестите над 30 000 души са били задържани, според опозиционните лидери.

Лукашенко е на власт от 26 години. Европейският съюз наложи забрана за пътуване и замрази авоарите на около 50 беларуски управници в знак на протест срещу фалшифицираните според Запада избори и насилието срещу неговите опоненти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейският съюз

    17 2 Отговор
    Ще извадим една декларация като за България.
  • 2 ООО

    25 5 Отговор
    Тука е още по зле. Влачиха стотици хора по паважа, налагаха ги по главите, арестуваха ги а после който имаше бизнес беше мачкан с бухалката Гешев и сие

    Коментиран от #4

  • 3 Бат Бойко нощния бандит

    14 6 Отговор
    Бате Лукашенко.Пусни им малко вирус и ще спрат да протестират.
  • 4 Последния Софиянец

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "ООО":

    И продължават.Наскоро пребиха три момчета от Протеста в Пето районно.Две непълнолетни.Едното му счупиха крака да не ходел по протести.И казали че всички ще ни избият.Откъде тая злоба не знам.

    Коментиран от #9

  • 5 Иван

    15 2 Отговор
    Колко гласове в Шотландия бяха фалшифицирани?
  • 6 USA

    26 2 Отговор
    Но според опозицията властта в Беларус днес е нелегитимна.

    "Опозицията" няма и 10% от гласовете в Беларус обаче властта е нелегитимна, като в САЩ също има протести и резултатите са почти равни и има доказани фалшификации на изборите обаче властта на Байдън е най-легитимното нещо.

    Пропагандата е голяма работа особенно в "демократичния" запад - двойните стандарти са им обичайна практика.

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "USA":

    У нас Бойко как управлява с десет процента от гласовете и вика че е легитимен!?
  • 8 В.В.П.

    3 0 Отговор
    Въведи , една яка карантина,и всички доволен..30000 , задържани!!!...Къде са ги запряли тез айдуци??
  • 9 ООО

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    От там, че вместо да седят на топло в районното и патрулките трябва да бачкат и да висят на площада на дъжда, куката е долно и мръсно животно на две заплати, едната от държавата и втората от улицата от бандитизъм
  • 10 Хи их хи

    9 4 Отговор
    Като е нямало повече протестиращи, 300 ще са арестуваните!
  • 11 бай Спарчу

    5 2 Отговор
    М'чи сички ша идът банани га ги демунукратират! Ша имат либирастИя до шия. Иии прости ора и тоз Лукашенкуту млогу гад ба! Иска саму той да лапа бананити дет доброто запад ги отпуска за них.
  • 12 хахаха

    8 3 Отговор
    300 задържани, т.е. всичките протестиращи...:)))

    Коментиран от #16

  • 13 един българин

    3 9 Отговор
    Руската школа и наследство нямат спирка - простотия до шия - нецивилизованост!

    Коментиран от #25

  • 14 ЦЪЦЪЦЪ

    3 11 Отговор
    Лукашенко и Путинчо са пътници, всичко е въпрос на месеци!
  • 15 Българин

    2 9 Отговор
    Лукашенко и Путин са единствените фашистки диктатори в Европа.
  • 16 До хилчо

    2 6 Отговор

    До коментар #12 от "хахаха":

    Хилчо, протестиращите срещу неофашисткия режим на Лукашенко в Беларус са милиони. Съвсем скоро светът ще се отърви от този примитивен диктатор.

    Коментиран от #17, #22

  • 17 хахаха

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "До хилчо":

    ми къ, 100 000 000 са протестиращите в Беларус...:)))
  • 18 Да попитам?

    7 0 Отговор
    Защо сзото ,всички демонократични медии,не написаха и една сричка,какво се случва при Диктсторскиа режим на Лукашенко с психопандемията? Има ли чували с трупове? Стотици хиляди" новозаразени? Нещо ефира е в пълно мълчание.Защото там е реалния живот.Без локдауни,затворена икономика,Всичко рсботи,няма маски,дистанции.И най страшното: нема хиляди загинали от корони,диадеми и огърлици.Ако имаше,точно това щеше да бъде най силния коз в ръцете и на опозицията,и на външните" демократи.Ама няма.Не могат да манипулират с такива козове.Една от основните причини за да инициират опит за Мегдан по хохолски е тази- короната и неговия твърд отпор за масово манипулиране.Освен другите- отцепване от руснаците и превръщане на територията в пореден,антируски сателит.Здравата им обърка плановете на пандем- играчите.Той и другия Диктатор- на Татарстан,който с указ не само че не въведе затваряне на държавата,но и направи углавно престъпление използването на думата корона,пандемия и информация по всички медии.Познайте колко починали от корона има там? Нула! Изобщо не съм привъру на татарския модел на управление.Няма нищо общо с този ,в Белорус.Но факта,че не съсипаха дхржавата си със изолации,блокажи е налице.

    Коментиран от #20

  • 19 Борисов

    4 1 Отговор
    Добра новина и все повече соросоиди да бъдат вкарвани на топло, където да ги съветват подобаващо, така че повече да не помислят да вземат пари и служат на разкапващият се труп шорош.
  • 20 е да

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да попитам?":

    ама не е Татарстан, а Туркменистан...все пак Татарстан е част от Руската федерация...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мунчо

    1 0 Отговор
    ЦЕЛТА НА ЗАПАДНИЯ СВЯТ Е ДА ЛИКВИДИРА И ПОСЛЕДНИТЕ ОСТАНАЛИ МУХИКАНТИ НА ТОЗИ КОНТИНЕТ. ЗАЩОТО ВИДЯХА ЧЕ МАЙМУНИТЕ ,КОЙТО ВКАРАХА ОТ АФРИКА И АЗИЯ ЗА НИЩО НИ СТАВАТ,А НА ТЯХ ИМ Е НУЖНА КВАЛИФИЦИРАНА РАБОТНА РЪКА. И ОТ КЪДЕ ДА СИ Я НАБАВЯТ, ИМЕННО ОТ БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ.ЗА ТОВА РАЗБИХА УКРАЙНА КАТО НАПРАВИХА МАЙДАН С ХОРА ОТ ЗАПАДНА УКРАЙНА.СЪЩОТО ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ И С БЕЛАРУС.НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА ЛУКАШЕНКО ИЛИ ПУТИН,ПРОСТО СЪМ РЕАЛИСТ И ВИЖДАМ КАКВО ТОЧНО СТАВА. ПОГЛЕДНЕТЕ В МОМЕНТА УКРАЙНА .СЪЩИТЕ ТИЯ ХОРА КОИТО ВЯХА БАЙРАЦИ В МОМЕНТА КОПАЯТ КАТО ГЛАМАВИ В ПОЛША. ФАКТ .
  • 24 мунчо

    1 0 Отговор
    ДА СИ ПРОДЪЛЖА С КОМЕНТАРА.КАЗВАТ ,ЧЕ В БЕЛАРУС БИЛ НИСЪК СТАНДАРТА НА ЖИВОТ,ЗАЩОТО ВЗИМАЛИ НИСКИ ЗАПЛАТИ.ДА ПОПИТАМ КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПРОСЛОВУТАТА ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА ИЛИ СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ. ИМАХ РАЗГОВОР С ЕДИН ЧОВЕК ОТ ПРИБАЛТИИСКИТЕ РЕПУБЛИКИ-ШОФЬОР ТИРАДЖИЯ. ТОЙ МИ КАЗА СЛЕДНОТО,ЧЕ ПРИ ТЯХ МНОГО ТРУДНО СЕ ЖИВЕЕ. ЖЕНА МУ КОЯТО Е УЧИТЕЛКА РАБОТИ НА ТРИ МЕСТА ЗА ДА МОГАТ БАРАБАРИ С НЕГОВАТА ЗАПЛАТА ДА СИ ПОКРИЯТ НУЖДИТЕ.ПОПИТАХ ГО ЗА БЕЛАРУС ТОЙ МИ ОТГОВОРИ ,ЧЕ ПРИ ТЯХ ЦИЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ СА ДВА ПЪТИ ПО-НИСКИ ОТ ТЕХНИТЕ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ГОРИВАТА И ГАЗТА ЗА БИТОВИ НУЖДИ. ТА ОТНОСНО СТАНДАРТА НА ЖИВОТ И ПОТРЕБИТЕЛСКАТА КОШНИЦА,НЕ Е ВАЖНО КАКВА Е ЗАПЛАТАТА КОЯТО ВЗИМАШ-ПРИРАВНЕНА В ДОЛАРИ ИЛИ ЕВРО ВАЖНОТО Е КАКВО МОЖЕШ ДА КУПИШ С ТЯХ.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "един българин":

    Прав си, по - цивилизовано е да пращат зад решетките по за 10 или 13 години, както правят в Америка след протестите в Капитолия. Или. също по толкова в Испания, след желанието на каталонците да се отделят. А в Минск и в Русия ги задържат за по една, две седмица и ги пускат по живо, по здраво, само подписват, че повече няма да правят така.
Новини по държави: