Отидете към основна версия

5 947 6

Четири отрови открити в останките на Тургут Йозал

  • тургут йозал-
  • отрови
Тургут Йозал

Токсикологичните анализи, извършени върху тленните останки на починалия през 1993 г. бивш турски президент Тургут Йозал, показват наличието на четири различни отрови, съобщава проправителственият всекидневник "Тудейс Заман", цитиран от БГНЕС.

Лекарите открили количества от инсектицида ДДТ, надвишаващи десет пъти нормалното, както и следи от тежкия метал кадмий и от два радиоактивни елемента - полоний и американий, отбелязва излизащият на английски език вестник, като цитира източници от Съвета за съдебна медицина.

Според източниците възможно е смъртта на Йозал да се дължи на отравяне заради наличието на тези субстанции, добавя "Тудейс Заман", като уточнява, че докладът за аутопсията скоро ще бъде предаден на правосъдието.

Американият и полоният са отслабили президента, докато ДДТ, поставено в храната или в напитка, са ускорили кончината му, смята вестникът.

Тленните останки на Тургут Йозал бяха ексхумирани в началото на октомври по решение на правосъдието, за да се определят чрез аутопсия причините за смъртта му. В продължение на две десетилетия членове на семейството му защитаваха тезата, че е бил отровен.

Сегашният президент Абдулах Гюл нареди официално разследване, за да се определи от какво точно е починал. През юни разследването заключи, че държавният глава е починал при обстоятелства, определени като "подозрителни", и предложи ексхумация на тялото му, за да отпаднат съмненията за причините.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 година, като официално обявената причина за смъртта му бе инфаркт. Роднините на бившия турски лидер обаче настояха причините за смъртта му да бъдат изяснени.

Както Факти.бг първи писа, преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния ни министър на културата Вежди Рашидов. По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен и на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.

Йозал, който е от кюрдски произход, почина в момент, когато се опитваше да намери решение чрез преговори на кюрдския конфликт. По данни на турската армия от 1984 г. досега стълкновенията между кюрдските сепаратистки бунтовници и турската армия са коствали живота на повече от 45 000 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Официално: Тургут Йозал е бил отровен

    Бившия турски президент Тургут Йозал, чиито останки бяха ексхумирани в началото на миналия месец, е бил отровен, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки местн ...
    02.11.2012
    11 764
    11
  • Ексхумират тялото на турски президент

    Турската прокуратура е наредила да се извърши ексхумация на тленните останки на бившия турски президент Тургут Йозал, който почина на 17 април 1993 ...
    18.09.2012
    1 314
    0
Новини по държави: