Last news in Fakti

24 Ноември, 2012 19:24 5 943 6

Четири отрови открити в останките на Тургут Йозал

  • тургут йозал-
  • отрови
Четири отрови открити в останките на Тургут Йозал - 1
Тургут Йозал

Токсикологичните анализи, извършени върху тленните останки на починалия през 1993 г. бивш турски президент Тургут Йозал, показват наличието на четири различни отрови, съобщава проправителственият всекидневник "Тудейс Заман", цитиран от БГНЕС.

Лекарите открили количества от инсектицида ДДТ, надвишаващи десет пъти нормалното, както и следи от тежкия метал кадмий и от два радиоактивни елемента - полоний и американий, отбелязва излизащият на английски език вестник, като цитира източници от Съвета за съдебна медицина.

Според източниците възможно е смъртта на Йозал да се дължи на отравяне заради наличието на тези субстанции, добавя "Тудейс Заман", като уточнява, че докладът за аутопсията скоро ще бъде предаден на правосъдието.

Американият и полоният са отслабили президента, докато ДДТ, поставено в храната или в напитка, са ускорили кончината му, смята вестникът.

Тленните останки на Тургут Йозал бяха ексхумирани в началото на октомври по решение на правосъдието, за да се определят чрез аутопсия причините за смъртта му. В продължение на две десетилетия членове на семейството му защитаваха тезата, че е бил отровен.

Сегашният президент Абдулах Гюл нареди официално разследване, за да се определи от какво точно е починал. През юни разследването заключи, че държавният глава е починал при обстоятелства, определени като "подозрителни", и предложи ексхумация на тялото му, за да отпаднат съмненията за причините.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 година, като официално обявената причина за смъртта му бе инфаркт. Роднините на бившия турски лидер обаче настояха причините за смъртта му да бъдат изяснени.

Както Факти.бг първи писа, преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния ни министър на културата Вежди Рашидов. По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен и на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.

Йозал, който е от кюрдски произход, почина в момент, когато се опитваше да намери решение чрез преговори на кюрдския конфликт. По данни на турската армия от 1984 г. досега стълкновенията между кюрдските сепаратистки бунтовници и турската армия са коствали живота на повече от 45 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    1 0 Отговор
    Бреййй пак ние виновни. Значи човекът се чувствал уморен. Ами не Ви ли иде на ума, че тя работата вече била свършена. Аз колкото лимонада съм изпил досега поне 100 пъти да съм умрял. Просто лош късмет, че е пил нашата лимонада преди да се гътне. Ама пък ако е истина това си е направо лоша съдба. Да те отровят с лимоната. Какъв резил. Поне да беше с уиски. Абе защо се халосвате? Искате да кажете, че някой нашенец си носил в джоба отрова и вървял след бившия турски президент да види какво ще стане каилен да пие, че да му сипе там отровата и той горкият взел че посегнал към лимонадата и нашият човек му казал : "Абе чакай бе байно, дай чашата първо тука да сипя аз един илач. " Глупости на тъкалета и то на такива големи търкалета, че няма накъде повече.
  • 2 ъсхп

    1 0 Отговор
    Абе и ние да сме виновни- к'во? да ни хванат за .................
  • 3 АЗ

    1 0 Отговор
    Ми то нищо чудно- навремето с чадъра, после папата, сега нег0... Кой ли е следващия?

    Коментиран от #5

  • 4 pop

    0 0 Отговор
    На съда всичко е ясно. Тъпото е, че нашите пак не са знаели какво става и петно върху нас. А иначе следата води до кочината на СИВИТЕ ВЪЛЦИ, то е ясно
  • 5 поп

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "АЗ":

    мисли с главата - с горната глава! - каква е ползата за нас - никаква! каква е ползата за сивите вуци - А? чаткаш ли сега :)))
  • 6 бамайка

    0 0 Отговор
    лимонада за рязане на неръждавейка???? егати вица
Новини по държави: