2 Ноември, 2012 11:54 11 719 11

Официално: Тургут Йозал е бил отровен

  • тургут йозал-
  • отровен

Бившия турски президент Тургут Йозал, чиито останки бяха ексхумирани в началото на миналия месец, е бил отровен, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки местни медии.

Експерти по съдебна медицина са открили в тъканите на бившия държавен глава силна отрова на основата на стрихнин. Според специалистите Йозал може да е приел отровата с храна или напитка.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 година, като официално обявената причина за смъртта му бе инфаркт. Роднините на бившия турски лидер обаче настояха причините за смъртта му да бъдат изяснени.

Както Факти.бг първи писа, преди да почине, Тургут Йозал е бил на прием в българското посолство в Анкара по повод откриването на изложбата на сегашния ни министър на културата Вежди Рашидов. По думите на съпругата Семра, Тургут Йозал бил уморен и на приема консумирал само лимонада. Тя твърди, че бил натровен с тази лимонада.

В досегашното разследване бе отбелязано, че от въпросната лимонада са пили и сервитьорите, освен това не можело точно да се установи кой точно е подал чашата на Йозал, тъй като на приема са присъствали прекалено много хора. Твърди се също, че приемникът му - Сюлейман Демирел, забавил огласяването на смъртта. Наскоро парламентарна комисия посети Сюлейман Демирел в дома му, при което са му били зададени въпроси и във връзка със смъртта на Тургут Йозал.

Много разпространена в Турция е версията, че Тургут Йозал, който бе от полукюрдски произход, е бил ликвидиран, за да му бъде попречено да осъществи реформите, с които възнамеряваше приживе да разреши кюрдския проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    1 0 Отговор
    Нищо случайно и най-търсено - и тук както в Рим търсят българска следа - защо ли............
  • 2 хохохо

    1 0 Отговор
    Защото нашите разузнавачи и спец.части са номер едно , търсят ама не могат да ни хванат
  • 3 Глупости!

    1 0 Отговор
    Може ли такава глупост да публикувате. Резултати ще има след 2 месеца т.е декември. Това го е пуснал като информация турски вестник и е бил опроверган веднага от съдебната медицина в Турция.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    според мен Ние ,нямаме нищо общо със тази работа.
  • 5 абв

    1 0 Отговор
    Много удобно за турските консерватори.
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    dran dran
  • 7 иванов

    1 0 Отговор
    рязани работи,българите им виновни
  • 8 муспи

    0 0 Отговор
    Вежди Рашидов му поднесъл лимонадата. Признал си всичко в Ложата, - тогавашната възходяща звезда Ердоган му предложил откупки от изложбата, и още нещо, ако бъде благоразумен. Още тогава Вежди е имал политически амбиции и не е искал да ги погребе с популистки, направо комсомолски отказ.

    Коментиран от #9

  • 9 отговор

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "муспи":

    ТЪПАК
  • 10 TREND

    0 0 Отговор
    Теоретичното отравяне на Т. Йозал и хиляда пъти споменаване на България си е чиста негативна пропаганда срещу нас. Поне БГ медиите, НЕ ТИРАЖИРАЙТЕ подобни глупости, а идиотщината на "мусли" е шокираща! През 1993г. ние нямахме държава - тоталитарна или демократична, просто нямаше вече такава, не би имало кой да свърши подобна работа.
  • 11 муспи

    0 0 Отговор
    До 9 и 10 - Вие се самоубивате ако не приемете очевидното, че чуждата, еврейска власт в България е виновна за нашия геноцид. Ако тоя беше пил лимонада в австрийското посолство, въобще нямаше да има никакъво разледване, така също ако България беше с българско правителство, поне като Живковото, нямаше да се чува за никакви лимонади. А този второразряден полуграмотен цигано-тюрко-евреин безспорно никаква лимонада не е поднасял, но е готов за съвсем скромен рушвет да унищожи България ако му се отдаде такава възможност. А и това което прави, се нарича унищожение. Аз съм принуден непрекъснато да се изразявам саркастично, защото стратегията ми под еврейско робство е пределно прозаична - убивай евреи!
Новини по държави: