Отидете към основна версия

6 442 157

Мрежата на ГРУ в България е събирала секретна информация за НАТО

  • василий сазанович-
  • шпионин-
  • шпионаж-
  • българия-
  • нато-
  • гру-
  • русия-
  • външно

Сазанович е ръководил цялата военна секция в посолството

Снимка: БГНЕС

Пореден руски шпионин беше разобличен от българското контраразузнаване през миналата седмица. Този път става въпрос за полковника от Главното разузнавателно управление на Руската федерация Василий Сазанович. Обявеният за „персона нон грата“ е заемал поста на военен аташе в руското посолство.

Това е поредният случай, в който от страната ни е изгонен руски шпионин, събирал чувствителна информация, която засяга националната сигурност на България. Кой е изгоненият шпионин и какво точно е правил у нас?

Четвъртият случай на разкрит от службите и прокуратурата руски дипломат под пагон, работил срещу сигурността на България, показва дълбочината на разследването, водено срещу руското военно разузнаване. През 2019 г. беше изгонен военния разузнавач Владимир Русяев, а през 2020 г. съдбата му споделиха и акредитираните като заместник-търговски представители у нас Вадим Биков и Сергей Николашин. Според източници от българското контраразузнаване именно Василий Сазанович е бил човекът, ръководил дейността на последните двама. Осветените като офицери от ГРУ Биков и Николашин са събирали сведения за процедурата по закупуването на американски изтребители Ф-16, за проектите за модернизация на Българската армия и работата на Военно-промишления комплекс. Двамата са вербували български граждани с достъп до търсената информация със специфичен характер.

Данните за Сазанович сочат, че военният аташе е курирал противозаконната дейност на изгонените негови колеги, като въпросните са отчитали на висшия офицер резултатите от изпълнените задачи. Източници от Министерство на отбраната на Република България считат, че Сазанович е ръководил цялата военна секция в посолството. От официалната си позиция вече нежеланият дипломат е развивал контакти с лица от военно-дипломатическия корпус и служители в сферата на отбраната. Важната информация за дейността на Сазанович е придобита именно вследствие на разкритията за Биков и Николашин, като от контраразузнаването са се натъкнали на сериозни следи, водещи към текущи операции на ГРУ на Балканите.

Решителните действия спрямо подчинените на Сазанович са повишили бдителността на служители на ведомства и структури, в които се обменя и съхранява класифицирана информация. Мрежата на ГРУ у нас е събирала сведения с класифициран характер за плановете на НАТО, за провеждането на съвместни учения и мероприятия на територията на България и в Черноморския регион. Сред приоритетни цели на руското военно разузнаване са били и звената, организиращи многонационалните учения и осъществяващи взаимодействие със структурите на Алианса. За полк. Сазанович е представлявало и присъствието у нас на въоръжени формирования и военна техника на САЩ.

Осуетяването на руските активни мероприятия чрез предприетите мерки към ключови фигури, дирижиращи процеса, неутрализира и стратегията на Кремъл във водената хибридна война, чиято основна цел е подкопаването на единството в НАТО. В синхрон с нападателното поведение на Русия на тихия фронт, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова публично разкритикува политиката на страната ни и Румъния в областта на отбраната, заявявайки, че на наша територия се разполагат оръжия за нападение по Русия. Колкото и Кремъл да се опитва обаче да се изкара мишена на „плановете” на НАТО за нападение срещу нея, то именно Русия е тази, която анексира незаконно украинския полуостров Крим през 2014 г. Русия е тази, която извършва подривни и агресивни действия срещу свои съседи и не само, и се опитва чрез подобни шпионски операции да подкопае единството на НАТО, към момента без особен успех.

Българските служби показаха, че могат да елиминират националните заплахи за страната ни. България е и ще бъде важен член на НАТО. Свидетели сме как през последните години Русия извършва агресивни действия, включително шпионаж и отравяне на опоненти на властта. Москва ще продължи да действа агресивно, но подобни успешни контраоперации показват решителността да се противодейства на тази агресия.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 60 гласа.

Свързани новини