Отидете към основна версия

7 306 84

Камарата реши: Импийчмънт за Тръмп

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • камара на представителите-
  • вашингтон-
  • импийчмънт

Това се случва броени дни преди края на мандата на Тръмп

Камарата на представителите на САЩ подкрепи процедурата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха американските агенции.

По този начин Доналд Тръмп се превръща в първия американски президент, срещу когото е одобрена два пъти процедура по импийчмънт. За да бъде свален от поста обаче, Тръмп трябва да загуби и доверието на Сената, горната камара на Конгреса.

Републиканецът Тръмп трябва да напусне Белия дом на 20 януари, когато демократът Джо Байдън, спечелил президентските избори, ще встъпи в длъжност. Републиканци в долната камара Конгреса на САЩ обърнаха гръб на Тръмп и гласуваха срещу него на процедурата.

Гласуването за импийчмънт беше внесено заради ролята на Тръмп в бунтовете на 6 януари в Капитолия, когато негови привърженици нахлуха в сградата, опитвайки се да саботират избирането на Байдън. Няколко души загубиха живота си при кървавите сблъсъци. Тръмп е сочен за основен виновник заради своите призиви да не се признаят изборните резултати от президентския вот. Тръмп твърди, че е имало редица нарушения, но не представи доказателства за тези свои лъжи.

Президентът Доналд Тръмп призова към спокойствие след съобщения за готвени протести на негови привърженици. „След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма никакво насилие, никакво нарушаване на закона и никакъв вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам всички американци да помогнат за намаляване на напрежението. Благодаря ви", посочи в изявления настоящият президент на Съединените щати, малко преди гласуването в Камарата на представителите.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 42 гласа.

Свързани новини