Отидете към основна версия

3 269 34

САЩ: Твърденията за наша намеса в пуча в Турция са напълно неверни

  • сащ-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • фетхуллах гюлен

Вашингтон многократно отхвърля исканията на Турция за екстрадиция на проповедника Фетхуллах Гюлен, обосновавайки се с липса на достоверни доказателства от страна на Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният департамент на САЩ определи като "напълно неверни" твърденията на турския вътрешен министър, че САЩ стоят зад опита за преврат през 2016 г., за който Анкара обвинява движение на мюсюлмански проповедник, който живее в Пенсилвания, предаде Ройтерс.

"Съединените щати нямат участие в опита за преврат през 2016 г. в Турция и незабавно го осъдиха. Скорошните твърдения за обратното, направени от високопоставени турски представители, са напълно неверни", се казва в декларация на Държавния департамент, предаде БТА.

В текста се посочва още, че "неоснователните и безотговорни твърдения за отговорност на САЩ в събитията в Турция са несъвместими със статута на Турция на съюзник от НАТО и стратегически партньор на САЩ".

Вашингтон многократно отхвърля исканията на Турция за екстрадиция на проповедника Фетхуллах Гюлен, обосновавайки се с липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

Турският министър на вътрешните работи Сойлу заяви пред в."Хюриет" вчера, че САЩ са дирижирали опита за преврат, докато движението на Фетхуллах Гюлен го е осъществило. "Европа бе ентусиазирана от това", е добавил Сойлу. Той е изтъкнал, че това е мнение, което той изразява от опита за преврат насам.

"Очевидно ясно е, че САЩ стоят зад опита за преврат от 15 юли. ФЕТО /организацията на Гюлен/ беше тази, която го извърши, по тяхно нареждане", посочи Сойлу.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: