Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 20:19 3 978 27

Студенти с писмо до Ердоган: Откриването на нови факултети е като сплашване

  • турция-
  • реджеп ердоган

Високопоставени правителствени служители заявяват, че терористични групи провокират протестите, а Ердоган нарече протестиращите студенти "терористи"

Студенти с писмо до Ердоган: Откриването на нови факултети е като сплашване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди откриване на два нови факултета в престижния Босфорски университет в Истанбул, който от седмици е разтърсен от студентски протести, предаде Асошиейтед прес.

Съгласно решението на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник, в Босфорския университет ще бъдат открити факултети по право и комуникации.

Критици посочват, че откриването на нови факултети ще позволи на назначения от президента ректор да ги попълни с верни на правителството преподавателски кадри.

Студенти и преподаватели от Босфорския университет /на турски "Боазичи"/ протестират от повече от месец, след като Ердоган назначи на ректорския пост Мелих Булу, който е близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Протестиращите отхвърлиха назначението като опит да се ограничи академичната свобода в престижното ВУЗ. Те настояват за оставката на Булу и за правото да избират своя ректор. Откакто Турция премина към президентска система на управление през 2018 г., Ердоган има пълномощията да назначава ректорите в държавните университети.

В открито писмо до Ердоган протестиращите студенти от Босфорския университет определиха решението за откриване на нови факултети като сплашване и "дребни номера", пише БТА.

Вашите опити да напълните нашия университет с политическите си активисти е симптом на политическата криза, в която сте изпаднали, се казва в писмото.

Студентите посочват в писмото си, че знаят, че инициативата им вероятно ще доведе до завеждане на дела срещу тях, включително за обида на президента, но обещават да продължат да издигат глас и да протестират.

От началото на протестите полицията задържа стотици демонстранти в Босфорския университет и участници в демонстрации в знак на солидарност на други места. Повечето от задържаните бяха освободени по-късно.

Високопоставени правителствени служители заявяват, че терористични групи провокират протестите, а Ердоган нарече протестиращите студенти "терористи".

Отговорни представители на САЩ, ООН и ЕС критикуваха правителствения отговор на протестите, както и редица хомофобски коментари, направени от Ердоган и други турски официални представители при осъждането на демонстрациите.

Анадолската агенция съобщи, че съгласно решение на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник, ще бъдат открити 26 факултета и института в 20 университета в страната, а 35 факултета и института в 12 университета ще бъдат закрити. Освен това Ердоган е назначил нови ректори на 11 университета.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каскета

    48 19 Отговор
    Скоро и твоя ред ще дойде грузинецо.Който е против младите и образованите винаги губи.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 Йосиффф

    21 29 Отговор
    УМЕН,ЧИСТИ СЕ ОТ АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИ И ПОДЛОГИ.
  • 4 ман

    19 20 Отговор

    До коментар #2 от "Каскета":

    Много каскети у Бугарско много нещо,а под каскета нищо.

    Коментиран от #11

  • 5 Както казах

    34 6 Отговор
    Това са първите терористи в историята на тероризма които се занимават с назначения в университети , тероризма еволюира
  • 6 4u36h6255

    41 17 Отговор
    Тоя няма, какво да се напъва, защото каузата му е загубена.
    Младите са срещу него, а дъртите пингвини от задръстените провинции си отиват към вечните ловни полета. И тоя и неговите привърженици са минало, но те са се вкопчили със зъби и нокти да се задържат, но времето работи срещу тях. Нещата са толкова прости.
  • 7 Рошко

    19 14 Отговор
    А в бг тези преподаватели и ректори се назначават от сорос
  • 8 Рошко

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "Каскета":

    А тука се е свършило преди да е дошло щот сорос ни ги назначава, затова вече се приема за нормално син да имаш зет да ти доведе за снаха,. На тебе това харесва ли ти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    25 9 Отговор
    Несъгласните с лидера са терористи. И тоя ми тръгнал да се пъне за Европа?! Душевни граници, глупости, простотии..... С манталитет на павиани няма как да имат мераци за Виена. На камилата мястото й е в пустинята. Другото са напъни за дефекация.
  • 11 Гост

    20 9 Отговор

    До коментар #4 от "ман":

    А под чалмата - хептен.
  • 12 Гост

    21 11 Отговор

    До коментар #9 от "Маината ви на всички":

    Тука пишем за държава, която пречи на България вече 700 години.

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 следя

    8 4 Отговор
    Този университет се намира на най- големия терен на Босфора , огромна площ оценяваща се на милиарди в долари , и ако ректора реши може да го премести на "Д-То на географията ".Обаче не са пресметнали че бидейки най-престижния в страната - имам предвид че за да учиш в него трябва да си измежду първите от 500 от 1800000.Тоест говорим за IQ което нито нито плагиата в докторантурата ректор има , нито този който го е назначил.
  • 15 Измир

    9 7 Отговор
    Университет със150хиледи студенти протестиращите 200души как щтестане?

    Коментиран от #16

  • 16 следя

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Измир":

    До колкото виждам те се осланят на мълчаливия протест , всички арестувани досега не носили лозунги или не са скандирали някаде , те ги подбират от улицата ,ала това може де се окаже "препъни камъка " в политиката на тази меко казано неука и просташка партия .Според мен имат поддръжката на обществото и скоро може да се очакват истински протести , но те вече ще бъдат всеобхватни и повсеместни .Може да ги и подклаждат защото се изчерпаха като управление= неадекватно и под всякаква критика , но за нови избори нямат повод предвид многото такива в последмите години ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пашата

    6 9 Отговор
    Ердоган е най великият на 21в. Няма кой да го свали от власт. Американските к.пелета заекнаха вече от както се опитаха да му спретнат преврат. Ердоган е умен а турксата милиция работи 24 часа с руските КГБ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 чекмедже 2

    2 0 Отговор
    Н есъм фен на Ердоган, но това със закриването на различни университети и институти е добра идея..особено ако се приложи в БГ, нарояха са десетки висши учебни заведения..то библиотекарски ,то свободен, и куп други кухи такива.Няма праподаватели кадърни..а само се прелитат от единя град в друг и уж преподават, а истината е че лапат нашите пари...
  • 24 Ццццц

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Със какво ви пречи и ти не знаеш само ти боде в очите че е силна модерна цивилизована и най вече с мъжки характер. При Турците ще видиш това което го няма в пистата и скучна ви европа
  • 25 5Каn

    1 0 Отговор
    Защо ли ''студентите'' са против новите факултети по ПРАВО и КОМУНИКАЦИЯ ?
  • 26 Знаещ

    4 0 Отговор
    Не харесвам външната политика на Ердоган, особено новоОсманските му напъни, Но
    Турция прaви Държaвa. Пo вcички прaвилa нa прaвeнe нa Държaвa.
    И щe изпрeвaри cлeд oкoлo 2-3 дeceтилeтия cтрaни кaтo Фрaнция, Aнглия, Итaлия, Иcпaния, дoри Гeрмaния, кoитo ca я удaрили нa джeндър-либeрaлизъм и ca oтcвирили Държaвaтa и Държaвнocттa.
    Държaвaтa e нaй-вeликoтo изoбрeтeниe нa oбщecтвaтa ocигурявaщo cигурнocттa нa нaрoдa. Нa Зaпaд рaзвaлят ceмeйcтвa, ceмeйни цeннocти и нaлaгaт чужди цeннocти, кoитo никoгa никoй Eврoпeйcки нaрoд нe e изпoвядвaл, ценнсоти измислени от соросоиди и тям подобни
    Гeрмaнци, фрaнцузи, итaлиaнци, иcпaнци, aнгличaни... тoвa нe ca тия oт eднo врeмe - чипa нa вcички e cмeнeн и вървят към рaзвaлa
  • 27 Знаещ

    2 0 Отговор
    Дано България се опази от Западните соросоидни джендър-либерастки "ценности" които обявяват едно, а целят друго - развала на семействата и държавите
Новини по държави: