Отидете към основна версия

3 416 8

Люксембург и сейфът за 6 трлн. евро

  • люксембург-
  • инвеститори-
  • данъци

Страната привлича всякакви инвеститори

Снимка: БГНЕС/EPA

Малка страна като Люксембург предоставя сериозни данъчни облекчения, което и помага да привлича огромни активи. Това показва проучване на OpenLux, цитирано от Монд.

Държавата посреща активи на компании, хора на изкуството и спортисти. Експерти смятат, че това крие и много неразкрити подробности.

В страната действат 55 000 офшорни компании, управляващи активи за 6 трлн. евро. Държавата се свързва с 279 от 2000 милиардери.

Огромни компании отвориха свои филиали там, а заможни семейства инвестират в недвижими имоти. Известни спортисти също се възползват от удобната данъчна система и дискретността на работа.

В същото време се смята, че в страната се укриват средства на компании, свързани с италиански и руски престъпни групи. Твърди се, че партии имат скрити фондове, а някои държави чистят нелегално получени средства.

Оказва се, че инвестиционни фондове в страната са закупували цели ивици земя в градове като Берлин и Лондон, като цените на имотите скачат, без собствениците да плащат данъци или да бъдат разпознати. Преди три години ново европейско правило разпореди създаване на публични регистри на реалните собственици в европейските държави, като Люксембург бързо приложи правилото и сега се справя с идеята за прозрачност.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.

Свързани новини