Отидете към основна версия

2 052 28

Руските служби обискираха дома на разследващ журналист

  • руски служби-
  • роман анин

Руският сайт за разследвания "Важные истории" е създаден миналата година и по-голямата част от екипа на медията се намира в Латвия, като има кореспонденти в Русия

Агенти на руската Федерална служба за сигурност са претърсили апартамента на Роман Анин - главен редактор на онлайн изданието за разследваща журналистика "Важные истории", съобщиха от редакционния екип на медията, цитирани от БНР.

Анин е бил освободен, след като няколко часа е бил разпитван от полицията в Москва. Това съобщи адвокатът му за опозиционния вестник "Новая газета". По-рано колегите му обявиха, че не са успели да се свържат с редактора след обиска на дома му в Москва. За момента няма изявление от руското правителство, а Федералната служба за сигурност не е реагирала на запитване за коментар от агенция Ройтерс.

В последно време изданието "Важные истории" публикува материали за възможни връзки между руските служби за сигурност и организираната престъпност, за използването на мъчения в руските затвори и за следенето на критика на Кремъл Алексей Навални, който в момента е в наказателна колония.

"Важные истории" съобщава, че формалният повод за обиска на главния им редактор е наказателно производство заради нарушение на неприкосновеността на частния живот, чрез използване на служебно положение. То е заради публикация от 2016 г., че тогавашната съпруга на един от най-влиятелните мъже в Русия - главният изпълнителен директор на "Роснефт" - Игор Сечин, е притежавала яхта на стойност 100 милиона долара.

Руският сайт за разследвания "Важные истории" е създаден миналата година и по-голямата част от екипа на медията се намира в Латвия, като има кореспонденти в Русия. Преди да стане главен редактор на сайта, 34-годишният Анин е работил за опозиционния вестник "Новая газета".

"Това, което става сега с Роман Анин, е история на отмъщение", коментира "Новая газета".

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания