Last news in Fakti

10 Април, 2021 11:20 2 025 28

Руските служби обискираха дома на разследващ журналист

  • руски служби-
  • роман анин

Руският сайт за разследвания "Важные истории" е създаден миналата година и по-голямата част от екипа на медията се намира в Латвия, като има кореспонденти в Русия

Агенти на руската Федерална служба за сигурност са претърсили апартамента на Роман Анин - главен редактор на онлайн изданието за разследваща журналистика "Важные истории", съобщиха от редакционния екип на медията, цитирани от БНР.

Анин е бил освободен, след като няколко часа е бил разпитван от полицията в Москва. Това съобщи адвокатът му за опозиционния вестник "Новая газета". По-рано колегите му обявиха, че не са успели да се свържат с редактора след обиска на дома му в Москва. За момента няма изявление от руското правителство, а Федералната служба за сигурност не е реагирала на запитване за коментар от агенция Ройтерс.

В последно време изданието "Важные истории" публикува материали за възможни връзки между руските служби за сигурност и организираната престъпност, за използването на мъчения в руските затвори и за следенето на критика на Кремъл Алексей Навални, който в момента е в наказателна колония.

"Важные истории" съобщава, че формалният повод за обиска на главния им редактор е наказателно производство заради нарушение на неприкосновеността на частния живот, чрез използване на служебно положение. То е заради публикация от 2016 г., че тогавашната съпруга на един от най-влиятелните мъже в Русия - главният изпълнителен директор на "Роснефт" - Игор Сечин, е притежавала яхта на стойност 100 милиона долара.

Руският сайт за разследвания "Важные истории" е създаден миналата година и по-голямата част от екипа на медията се намира в Латвия, като има кореспонденти в Русия. Преди да стане главен редактор на сайта, 34-годишният Анин е работил за опозиционния вестник "Новая газета".

"Това, което става сега с Роман Анин, е история на отмъщение", коментира "Новая газета".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 все в порядке

    44 16 Отговор
    Нормално е ЦРУшниците, предатели на родината, да бъдат разследвани, съдени и натикани в колония като Нахални.

    Коментиран от #3

  • 2 Уди Кълвача

    35 14 Отговор
    Защото в Латвия вс разкриха, та се прехвърлихада да раследваня в РФ. Латвийски шпиони спонсорирани от Сорос нямат място на територията на Русия!
  • 3 амебов

    18 16 Отговор

    До коментар #1 от "все в порядке":

    путин ще те направи герой на ссср
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    20 3 Отговор
    У нас като влязоха с КУБИНКИТЕ във ТВ7 - тишина ‼ Като закриха BiT- отново тишина‼
  • 5 Новая газета

    5 16 Отговор
    преди 2 седмици беше посипана с неизвестна за сега отрова. Едвам са спасили журналистите.
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    22 0 Отговор
    А помните ли как в ефир в един петък Данчо Ментата каза на водещата : " Г-н Пеевски ме помоли да Ви предам много поздрави от него!" ❗ А от понеделник водещата бе в "творчески отпуск" и повече не се появи 🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #15

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Костова

    17 9 Отговор
    Волков, заместника на Навални с постоянен адрес в Латвия, медиите, занимаващи се с разкрития на руските служби пак там. Идва ми на ум, че обикновени журналисти не могат така просто да разследват руските служби И то пък от дистанция, намиращи се в тази русофобска страна. Тъй като не може да завъртят телефона и от Русия да им издиктуват секретната информация. Напълно е възможно конкуренти колеги на руските служби например в Лондон да пращат материалчета на журналягите и те само да ги подписват и пускат в Интернет. Срещу добро заплащане разбира се.
  • 9 БиБи Кинг

    2 10 Отговор
    Теа обиски нема да срат до де мо не намерат на кольегата Тупин дипломата од Харварт! Я за тва иа даржиме моиата у джеба на слиповете!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахаха

    16 12 Отговор
    Тихо се сипят Рублите товариш чети глупости за Сорос и предатели от тъпи русофилистици
  • 12 Бесен Язовец

    22 14 Отговор
    Русия е фашистка държава а Путин е нарцистичен диктатор.

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Stefke мари

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Stèfanie 🎲 ОРИГИНАЛ":

    По цял ден,че и по нощите си на клавиатурата.Кога готвиш,кога переш,кога шеташ и кога въобще спиш? Ами че твоят мъж и той душа носи,поне през уикенда го отменяй в кухнята..
  • 15 .,.,

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й‼":

    същото като с чекмеджето с еврота на боко когато престъпниците си имат държава прокуратурата търси кой е направил снимките а не от къде са парите та и там е същото
  • 16 Сандо

    12 5 Отговор
    Руските петоколонници да се стягат,международното положение се промени и идват трудни времена за тях.По-големите тарикати от тях вече си намериха топли служби при господарите си,а наивниците,останали в Русия ще изпитат всички неудобства в живота на предателя.
  • 17 Сандо

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Точно така,а сега се успокой,пийни някое хапче с биричка и стани нормален язовец

    Коментиран от #25

  • 18 кисел

    4 11 Отговор
    Още един Навални.ЦРУ ,ФБР и Ми5 /Ми6,се упражняват.Някакви непроверени данни и веднага другря Сорос дава старт на глупави побликации.Може да иска журналиста да прави компания на предателя Навални.След време ще проличи.
  • 19 има още много работа

    5 10 Отговор
    Сорос скоро ще пукне. Проектите му вървят по инерция, а резултата все по скромен. Никой не му пука за демокрацията на Хамериканците. Демокрацията, комунизма и фашизма е направен от едни и същи хора! 1. Комунизма- на Карл Маркс му идва финансирането от Лондон, Берлин, Париж -пише идеологията във Виена. 2. Финансирането на партията на Хитлер идва от Лондон - бяха първи дружки с принц Георг чак до 1939 година.

    Коментиран от #20

  • 20 pepy

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "има още много работа":

    "... 2. Финансирането на партията на Хитлер идва от Лондон..."

    Ленин също прави метеж /преврат/ с германски пари и вероятно по тази причина мумията му още е в центъра на Москва...
  • 21 Анонимен

    9 0 Отговор
    Всичко трябва да се изгори в България и да се започне наново. Баста. От 1944 до днес, все едни и същи крадци и така за 30 години сте сдобихте с много жилища. Къде бе бб, защо 2009 се прегърна да краде с ххх, лиляна павлова, анти ли е, или от бкп, георги димитров. Време е и ви го казаха от Запад, чао хасане, чао иване. Идваме ние, като не можете Вие. Изчистване на тумора. Всички комунисти се тресат, преминали във всички партии за голямата пара. Къде са на останалите Българи Правата им. Защи крадохте и не спазвахте законите на БГ. И много съдби и съсипахте. Обиждайте, може да сме всякакви, но и вие не сте, щом нищо не променихте за 30 години, а чакахте да ви пуснат в ръчички парички от отрудените хора. Виж в НС кои си. Простите. И бб ви го каза. С лош материал къща не се строи. Хората едва ли ще мълчат, затворени сме от 20 години, някои от 30,защото биснеса си наема техни хора. Колкото и да плюете герб по Русия, много по окей живяхме
  • 22 112

    8 0 Отговор
    На мързела бкп, децата им са в Бг. Чакат наследство. Изнудват братята и сестрите. Рестарт каза дпс. Не иска да е с бсп и герб= бкп. Лиляна Павлова, георги марков и много други що не ходят децата им в Русия, а на Запад. Не спекулирайте. Може да си въобразявате че сте нещо, но сте нищо. Един умен би следвало да спазва законите, а не да хваща връзка и с поставени лица да купува евтини земи и след една седмица да ги продава на обикноветени Х 3. Хитри сте, мързела ви идва в повече. Номенклатурата е свикнала да им дава народа, но няма, остаряха да ви пълнят багажниците и под масата. Ес и той не знае.. Беля си хвана с байганя мулета
  • 23 112

    0 0 Отговор
    Падаща звезда е паднала от Бяло море. Поздравярат ви от Гоце Делчев, село Копривнен
  • 24 ПЕНКО

    2 10 Отговор
    ФСБ Е ИНФОРМИРАЛА "РОЙТЕРС " -СЕМИТ , ЧЕ ЩЕ ОТГОВОРИ -КОГАТО СНН ЦИОНИСТ ИНТЕРВЮИРА /ЧЕСТНО / ТРЪМП !!!!!!!!!!!!!!
  • 25 Психиатър

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Сандо":

    Никога няма да са нормални
  • 26 Шпионин, така се работи, снимки, обиск,

    3 3 Отговор
    Както у нас Ловят Шпионите!! Така е в Русия и по света!!
  • 27 Smooth Jazz

    1 10 Отговор
    В кравария е по-зле, там аналога на този журналист е Джулиан Асанж. Там прошка няма да има.
  • 28 седящият бик

    1 0 Отговор
    "за момента няма изявление от руското правителство"
    ха-ха-ха! ха! ако руското правителство седне да прави изявления за всеки опърд*н продажен з*дник, отиде тя, че се не видя!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания