Отидете към основна версия

2 303 26

САЩ ще изградят военни обекти на територията на Норвегия

  • норвегия-
  • сащ-
  • военни бази-
  • нато-
  • русия

Договорът между двете съюзнички в НАТО ще позволи на САЩ да изградят обекти на три норвежки летища и в една морска база

Снимка: БГНЕС

Норвегия, която има къса обща граница с огромния си съсед Русия, каза, че е подписала преработено споразумение със Съединените щати за регулиране на американската военна дейност на нейна територия, предаде Ройтерс.

Ако бъде одобрено от парламента в Осло, ревизираното споразумение между двете натовски държави ще разреши на американците да изграждат съоръжения в три норвежки военновъздушни и една военноморска база. Това не означава, че се създават отделни бази на САЩ, уточни правителството на Ерна Сьолберг.

"С текста се регулира и уреждат американското присъствие, тренировки и учения в Норвегия, като по този начин се организира бързото подпомагане на Норвегия в случай на криза или война", се казва в правителственото съобщение.

След анексирането на Крим от Русия отношенията между двете страни се влошиха, като от двете страни на границата има струпване на войски и чести маневри, но като цяло се търси сътрудничество по въпроси като трансгранични пътувания и риболов.
Норвегия е сред основателите на НАТО през 1949 г. и позицията ѝ е, че няма да позволи на нейна територия да има чуждестранни бази в мирно време или пък да се складира ядрено оръжие. Западни войски обаче са добре дошли за учения и маневри.

"Отношенията със съюзниците ни се развиват непрекъснато. Споразумението потвърждава близките ни връзки със САЩ и ключовото разположение на Норвегия на северния фланг на НАТО", заяви външният министър Ине Ериксен Сьоерде. "Позицията ни по отношение разполагането на чуждестранни войски на норвежка територия, складирането или разполагането на ядрени оръжия и посещението в пристанища остават непроменени", допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: