Отидете към основна версия

2 059 35

Руските власти премахнаха голям графит на Навални в Санкт Петербург

  • навални-
  • графити-
  • санкт петербург-
  • руските власти-
  • владимир путин

Стенописът се е намирал в родния град на Владимир Путин

Снимка: БГНЕС

Руските власти бързо покриха с блажна боя голям графит на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални, след като той се е появил през нощта на сграда в центъра на Санкт Петербург, информира "Ройтерс".

Стенописът в родния град на президента Владимир Путин показа усмихнат Навални, чиято активистка мрежа е на ръба да бъде обявена за незаконна като "екстремистка", правещ форма на сърце с ръце до лозунга "Герой на новото време".

Полицията е пристигнала на мястото в 9 часа сутринта местно време, дошли са и работници, които са започнали да боядисват графита с жълта боя и в рамките на около 90 минути са го заличили напълно. Не е ясно кой е изрисувал графита.

Навални, най-отявленият вътрешен опонент на Путин, излежава 2 години и половина затвор за нарушаване на условията на по-ранна присъда, която според него е политически мотивирана, а и той беше лекуван в Германия няколко месеца, след като беше на ръба на смъртта след отравяне с бойното отровно вещество новичок, т. е. физически нямаше как да изпълнява изискванията на постановената присъда.

Съд разглежда искане на московски прокурор за забрана на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални и неговите регионални офиси с мотива, че били екстремистки. Следващото заседание по това дело се очаква утре.

Любов Собол, сподвижник на Навални, се подигра на властите за замацването на стенописа.

"Така те трансформират всичко "живо" и красиво в безлично и "мъртво". За нас Русия е за щастие, за тях тя е за мрак и застой", написа тя в "Туитър".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания