Отидете към основна версия

2 065 25

Германия и Словакия подкрепят Северна Македония

  • германия-
  • словакия-
  • северна македония

Двете страни очакват да започнат европейски преговори

Снимка: БГНЕС/EPA

Германия и Словакия настояват Северна Македония и Албания да започнат заедно преговори за присъединяване към ЕС. Това обявиха представители на двете страни, съобщи Ди Велт.

Страните очакват преговорите да започнат през следващия месец. Основната идея на португалското председателство е да стартира преговорите с балканските държави.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот обяви, че неговата страна изцяло подкрепя такъв вариант. Дипломатът обяви, че Албания и Северна Македония са въвели всички необходими реформи за това.

Допълнително забавяне би понижило доверието към групата. Коментарът дойде след думи на европейският представител по разширяването Оливер Вархели, който обяви, че ЕС може да започне преговори само с Албания, ако македонското правителство не намери споразумение с българското.

Словашкият външен министър Иван Корчок заяви, че политиката по разширяване търси преодоляване на въпроса в Европейския съвет. Дипломатът призова да се признае напредък на двете страни и обясни, че преговорите отдавна е трябвало да започнат.

България настоява първо да изясни двустранните въпроси със Северна Македония.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: