Last news in Fakti

7 Май, 2021 16:07 2 055 25

Германия и Словакия подкрепят Северна Македония

  • германия-
  • словакия-
  • северна македония

Двете страни очакват да започнат европейски преговори

Германия и Словакия подкрепят Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Германия и Словакия настояват Северна Македония и Албания да започнат заедно преговори за присъединяване към ЕС. Това обявиха представители на двете страни, съобщи Ди Велт.

Страните очакват преговорите да започнат през следващия месец. Основната идея на португалското председателство е да стартира преговорите с балканските държави.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот обяви, че неговата страна изцяло подкрепя такъв вариант. Дипломатът обяви, че Албания и Северна Македония са въвели всички необходими реформи за това.

Допълнително забавяне би понижило доверието към групата. Коментарът дойде след думи на европейският представител по разширяването Оливер Вархели, който обяви, че ЕС може да започне преговори само с Албания, ако македонското правителство не намери споразумение с българското.

Словашкият външен министър Иван Корчок заяви, че политиката по разширяване търси преодоляване на въпроса в Европейския съвет. Дипломатът призова да се признае напредък на двете страни и обясни, че преговорите отдавна е трябвало да започнат.

България настоява първо да изясни двустранните въпроси със Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    18 1 Отговор
    Две баби крепят на Александро Великиот унучето,а то се смее и прави пръц пръц..
  • 2 Византиец

    9 2 Отговор
    Александър Македонски с джендърски бял кон последният император на Македонската идентичност и народ ще бъде посрещнат в Брюксел като новия пудел в голямото брюкселско джендърско семейство
  • 3 Тиква

    15 0 Отговор
    Няма да стане. Не се Напъвайте. Поне още 5 години им трябва на Макетата.
  • 4 333

    20 1 Отговор
    Ключат е в Македония,ако македонците-сърбомани изчистят отвсякъде българофобията - медии,учебници,книги и т.н. , а също и да престанат да ни крадат историята, ще им дадаем зелена светлина.
    А точно пък Германия да настоява,заради която ни отнеха българските територии,вкл. и Македония , защото застанахме на тяхна страна през ПСВ и ВСВ, не е коректно!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "333":

    КлючЪт
  • 7 Бесен Българин

    18 0 Отговор
    Имах си аз да не ни прее бат немците... И понеже в Словакия има 6 фабрики за коли, каквото им каже Меркел това е.... Само да попитам като влизаха Австрия в ЕС с австрийски ли влязоха или с немски? Чакам отговор от немското посолство
  • 8 БЮРМ/FYROM

    16 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Крадци на история, език и култура.
  • 9 да ама не

    12 0 Отговор
    Македония е измислена от фанариотите, няма такова нещо и не е имало, азиатските фанариоти налагат гърцизация и асимилация на християните на Балканите през 16,17,18 век, за да дерат кожите на християните с данъци, но населението на Балканите им дава силен отпор,бунтове,възстания и изгонва фанариотите от Балканите,през 18 век е съдадена първата гръцка държава на Пелопонес,а на север са от Пелопонес са били българско население,в Македония - също са били българско население!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 333

    6 0 Отговор
    Прочетете:

    Анри Пози - "Войната се връща… "
  • 13 В се връща

    8 1 Отговор
    Към българския народ

    Написах тази книга, за да може да узнае истината Франция, моята родина, страната на свободата, правдата и справедливостта, но която политици и една продажна преса държат в пълно заблуждение.

    Тя предизвика във Франция голямо вълнение. Получих стотици писма от професори, работници, студенти, политици, селяни, министри, които бяха изпълнени с ужас и негодувание от изнесените факти.

    Цялата чужда преса говори за нея и разказа за вашите страдания и мъките на вашите братя в Македония.

    Всички потисници и палачи проклинат името ми!

    Това е най-ценната ми награда, защото тази ненавист показва, че аз съм работил достойно за каузата на правдата и свободата, за каузата на мира, за който вие, българите, и ние, французите, жадуваме и милеем еднакво!

    Бъдете търпеливи! Имайте твърдост и надежда! Всеки на своя час!

    Скоро ще удари часът, в който ще изгрее над страната ви бляскавото слънце на правдата, когато ще ви се върнат земите, които ви заграбиха. Иде часът, в който вашите братя в Македония (чиито непоносими страдания, чиято непобедима любов към родината България видях с очите си, въпреки усилията на потисника да ми попречи) ще се освободят от кървавото иго, което ги смазва!

    Дано тази книга, в която вложих цялото си сърце, цялата си любов към свободата, цялата си вяра в непобедимата сила на истината, да ускори идването на този велик ден.

    Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българскат

    Коментиран от #14

  • 14 В се връща

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "В се връща":

    ......... Предлагам тази книга в знак на възхищение, на вяра и дълбоко приятелство на българската младеж, чиято твърдост, чиято жажда за прогрес, чиято воля за национално обновление, в труд, свобода и мир, подготвят бляскаво бъдеще на родината България.

    Анри Пози

    Париж, април 1934 г.

    Книгата се нарича - "Войната се връща..."
  • 15 зверства

    5 0 Отговор
    Сръбските зверства над българите от Македония,из книгата "Войната се връща..." от Анри Пози:

    Из пътя той ми разказа своите приключения с комитаджиите на ВМРО.

    — Идват ли още дотук?

    — Хванахме последните преди три години близо до село Катзибегово. Четиринадесет мъже и две жени, хубави стройни момичета. Ясно ви е, че те не бяха дошли от България, без да са били укрити и подпомогнати из пътя. Трябваха ни имената и адресите на техните приятели. Е, добре, вярвайте ми, господине, всичко опитахме: железен тел, пристяган около главата и коленете с една тояга, премазване на ушите с чук (а е рядкост типът да не признае преди втория удар)! Това е като зъбите. Известно ли ви е? Не! Едно великолепно средство! Прикрепят лицето на един стол, главата преметната на облегалото. Държат му отворена устата и избиват един, два, три зъба. Аз видях твърди натури, които изпаднаха в ужас още на втория зъб. И на третия — те казваха всичко! Това струва повече от 50 удара с тояга. Но ни един тоя път не пожела да говори. Те правеха знак да спрем, и после не казваха нищо. Жените бяха най-ужасните! Избиха им четири зъба: два предни и два кътника. Те пребледняваха, но това бе всичко. Имаше една, която, когато я развързаха, се изхрачи в лицето ми. Щях да я убия! Исках да ги поставя да седнат на разгорени въглища, както г-н Лазич ни показваше към Кратово. Но много на лошо мирише… Тогава ненадейно изнамерих…

    Той бръкна в чекмеджето си и ми подаде един стар бръснач с ръждиво остри

    Коментиран от #16

  • 16 зверства

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "зверства":

    ....Той бръкна в чекмеджето си и ми подаде един стар бръснач с ръждиво острие.

    — Поставих всички съвсем голи тук в ъгъла и накарах да държат един пред мен, разкрачен с по една тежест от 20 кг на всеки крак… На първия направих две изрязвания. Той проговори, когато взех отново бръснача… Беше поставена хартия върху килима, между краката, за кървавите петна.

    — Ами двете жени? Умряха ли, без да признаят?

    — Без да признаят? А! Гарантирам ви, че това не ще допуснем. Със свещта!… Както в такъв случай се налага, предупреждават жената. Ако тя отрича, поставят я права, разкрачена, запалват една свещ и приближават малко по малко. Малките (има три години оттогава, когато бяха тук) виеха като вълчици. Не можеше да се стои в стаята от миризма… После ги окачихме на дървото. Но повече не видяхме комитаджии в областта. Нито един!

    Разказ на сръбския полицейски инспектор Джаганетич в гр. Велес — Македония

    Коментиран от #19

  • 17 Йосип Броз Тито

    0 15 Отговор
    Нам не требе хитлериска Германия и фашиска Бугария. Живио Югославиjа!

    Коментиран от #20, #23, #24

  • 18 Хехе

    13 0 Отговор
    Важното е, дали България я подкрепя!
    Веднъж и ние да сме решаващия фактор!
    Никаква отстъпка докрай за сръбските ромеи..
  • 19 Без милост!

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "зверства":

    Сите сърбе на върбе!
  • 20 Честито на Тито

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Йосип Броз Тито":

    Честитим ви бомбандировките над Югославия,това беше възмездие за зверствата на сърбите над българите от Макадония и за откраднатите от сърбите - български западни поикрайнини и Македония!

    Коментиран от #21

  • 21 поправка

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Честито на Тито":

    "българите от МакЕдония и за откраднатите от сърбите - български западни пОкрайнини и Македония! "
  • 22 Мим

    9 0 Отговор
    Решенуето на макетата е лесно,от тях зависи.Те самити си пречат и блокират разговорите.Като им зайде ъкъла ,знаят къде се намираме и да ни се обадят...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Павел пенев

    5 0 Отговор
    А защо не подкрепяте България? Нали членуваме в този ЕС в който твърдите че има солидарност. Македонците съвсем скоро ви нарекоха фашисти и вие си мълчите защото е вярно. Не мога да кажа кое е по лошо от това да си фашист или педал,но вие явно кумулирате и двете.
Новини по държави: