Отидете към основна версия

5 264 22

Това е голям шанс за Северна Македония

  • северна македония-
  • буяр османи-
  • ес

Буяр Османи търси подкрепа

Снимка: БГНЕС/EPA

Следващата среща на върха е възможност, която не бива да се пропуска. Това обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от Нова Македония.

Македонската дипломатическа мисия ще търси пълния потенциал на подкрепа, която да привлече вниманието на цялата европейска общност. Дипломатът смята, че резултатът от европейската среща не може да се предвиди.

Той вярва, че неговата страна има най-големи шансове да започне преговори именно на предстоящата среща на върха. Македонският външен министър смята, че непредвидимата обстановка в България прави ситуацията по трудна за решаване.

Османи обяви, че предстоящите избори и в двете страни може да стеснят този прозорец. Настоява се, че преговорите по разширяването не трябва да зависят от политическите настроения в една или друга държава.

Дипломатът вярва, че страната му трябва да мобилизира цялата своя енергия за ползотворни преговори през следващия месец. Според него решение ще може да се намери и с българско служебно правителство.

Османи приветства предложението на Австрия да сътрудничи за решаването на въпроса и обяви, че е доволен от заявената подкрепа за региона от САЩ. Според него това може да е важно за преодоляването на двустранните въпроси.

Признава се, че гласът на България по въпроса е решаващ, тъй като ЕС търси одобрение от всички страни, за да позволи стартиране на преговори. Това обаче няма да откаже Северна Македония, тъй като присъединяването към ЕС е основен приоритет, подкрепен от македонските граждани.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: