Отидете към основна версия

2 094 29

НАТО: Това е държавно отвличане

  • беларус-
  • нато-
  • самолет-
  • отвличане-
  • йенс столтенберг-
  • минск-
  • летище

Алиансът остро разкритикува властите в Минск

Снимка: Shutterstock

Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на "Райънеър" да се приземи в Минск е "държавно отвличане". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той призова за незабавно освобождаване на Протасевич и приятелката му София Сапега. Столтенберг отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден днес на заседание на посланиците на страните от НАТО. Генералният секретар определи случая като опасен и неприемлив. Той приветства допълнителните стъпки, одобрени тази нощ от Европейския съвет срещу Минск.

Столтенберг заяви, че принудителното приземяване показва как беларуските власти се отнасят към свободата на изразяване, независимите медии и основните демократични права. Той добави, че по случая е необходимо спешно международно разследване. Европейските страни и САЩ също разкритикуваха остро властта в Минск.

Властите в Беларус предприеха неприемлива стъпка с отклоняването на гражданския полет, в който пътуваше независимият беларуски журналист Роман Протасевич. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Призоваваме за незабавното освобождаване на Протасевич, заявява той. Борел посочва, че недопускането на журналиста обратно на борда на самолета за продължаване на полета до Вилнюс е пореден откровен опит за заглушаване на беларуската опозиция. В страната имаше мащабни протести срещу управлението на Александър Лукашенко.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: