Отидете към основна версия

2 199 9

Северна Корея извлича плутоний от използвано гориво за реактори

  • северна корея-
  • плутоний-
  • реактори-
  • ким чен ун-
  • пхенян

Пхенян още през 2009 г. прогони инспекторите, които извършваха мониторинг

Снимка: БГНЕС/ EPA

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е открила признаци, че Северна Корея прави опити да извлича плутоний от използвано гориво за атомни реактори, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на директора на МААЕ Рафаел Гроси, предаде News.bg.

МААЕ няма достъп до ядрените обекти на Северна Корея. Правителството в Пхенян още през 2009 г. прогони инспекторите от ООН, които извършваха мониторинг върху използването на ядрената енергия. Затова агенцията проследява дейностите в ядрената сфера, извършвани в Северна Корея, като използва спътникови снимки. Сред обектите, наблюдавани от МААЕ, е ядреният комплекс в Йонбьон. В тримесечния отчет, представен в понеделник на заседание на Управителния съвет на МААЕ, Рафаел Гроси посочва, че над мощности в Пхенян, обслужващи лаборатория за преработка на ядрени отпадъци, се издига пара.

"Парната инсталация, обслужваща радио-химическата лаборатория, продължава да работи от момента на последното ми изявление през март", подчертава Гроси. Само въз основа на този факт обаче не може да се потвърди категорично, че се преработва отработени ядрено гориво. През последните три месеца не е имало признаци, че основният реактор в Йонбьон е работил - експертите от МААЕ посочват, че там е произвеждан плутоний за ядрено оръжие. Смята се, че той е закрит през 2018 г. Агенция Reuters съобщи, че специалистите от Международната агенция за атомна енергия продължават да наблюдават признаци на активност на обекта Кансон, намиращ се близо до Пхенян и може там да се извършват процеси на обогатяване.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: