Отидете към основна версия

1 282 23

Обявиха за екстремистки три организации, свързвани с Навални

  • алексей навални-
  • нпо-
  • русия-
  • владимир путин-
  • опозиция-
  • протести

Това решение ще има дълготрайни последствия за руското гражданско общество

Снимка: БГНЕС/ EPA

Московският градски съд обяви за екстремистки три свързани с опозиционера Алексей Навални неправителствени организации, предаде БНР.

Съдът удовлетвори искането на прокуратурата от 16 април, в което се посочва, че Фондът за борба с корупцията, Щабовете на Навални и Фондът за защита на гражданските права „създават условия за дестабилизация на социалната и обществено-политическата ситуация в страната“. В края на април Московският градски съд забрани дейността и на трите организации. Координаторът на щабовете на Навални Леонид Волков обяви разпускането им, като обясни, че служителите им са заплашени от обвинения в екстремизъм и последващо наказателно преследване.

Междувременно срещу Алексей Навални беше заведено дело за създаване на неправителствена организация, извършваща посегателство върху личността и правата на гражданите. През февруари опозиционерът беше осъден на две и половина години затвор по обвинение в мошеничество. В момента той изтърпява присъдата си в наказателна колония №2 в град Покров във Владимирска област. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел определя решението на Московския градски съд да включи организациите на Алексей Навални в списъка на екстремистките групировки „като най-сериозното до този момент усилие от страна на руското правителство да потисне независимата политическа опозиция и разследванията на корупцията, както и да елиминира влиянието на политическите мрежи на Навални преди изборите за Държавна дума през септември и след това“.

„Това решение ще има дълготрайни последствия за руското гражданско общество, опозицията и критичните гласове“, се казва още в изявлението. В него отново се настоява за незабавното и безусловно освобождаване на Навални и се припомня, че присъдата му е политически мотивирана. Навални е агент на Съединените щати. Това заяви говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова в отговор на американските критики на решението на Русия да обяви за "екстремистки" организациите на руския опозиционер Алексей Навални и така да не допусне негови привърженици да се кандидатират на парламентарните избори наесен.

По думите ѝ това се доказва от "мигновената" реакция от страна на Държавния департамент - само два часа след оповестяването на решението излиза специалното изявление. "Те проявяват такова политическо усърдие, защото са засегнати хора, контролирани от тях, хора, които бяха подкрепяни от тях политически и по други начини", категорична е Захарова.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания