Отидете към основна версия

8 719 72

Tурците гневни след разкритие за гръцките им гени

  • потомци-
  • днк проект-
  • робърт спенсър-
  • етнически гърци

Голяма част от съвременни турци са потомци на гърци, които някога са формирали огромното мнозинство от населението в днешна Турция

Турският ДНК проект, който събира и публикува данни, проследяващи генетиката на турците по определени етнически и географски критерии, реагира остро срещу популярния генеалогичен сайт Ancestry.com. Турските изследователи призовават платформата да бъде бойкотирана.

Причината за това, пише Робърт Спенсър за консервативното онлайн издание pjmedia.com, е разкриването на неудобна истина: много, а може би и повечето съвременни турци са потомци на гърци, които някога са формирали огромното мнозинство от населението в днешна Турция. Тази истина боли, продължава Спенсър, но това не я прави по-малко истина.

Спред Greek City Times Турският ДНК проект е публикувал в Туитър: „Ancestry демонизира турския народ и делегитимира присъствието му в Турция, вместо да дава информация за генетичната структура на населението ни.“ В туита се призова всички турци да бойкотират компанията Ancestry, чието име в превод значи „родословие“.

След като гръцкият City Times привлече вниманието към публикацията, тя беше изтрита, но все още има ретуит, изпълнен с нажежена ярост срещу бюрото в Атина, а шефа му Пол Антопулос наричат „бял супремасист“. Много оригинална линия за атака, коментира Спенсър в pjmedia.com.

Гръцкият City Times отговори, че турските учени са вбесени „защото Ancestry.com правилно подчертават, че много турски граждани наистина не произлизат от тюркските народи от Централна Азия и са по-скоро местни анадолски хора, които са били потурчени.... Ancestry.com изтъква, че след Османско завладяване на Понтос на днешното югоизточно черноморско крайбрежие на Турция, „понтийските гърци са приели турския език, култура и религия, за да имат по-големи възможности в турското общество. От Ancestry.com също така припомнят, че след втората Руско-турска война (1828-29) се е случил още един етап на турцизация на понтийските гърци."

Това изобщо не е изненадващо и дори не е близо до невярно твърдение, твърди Спенсър. През цялата си завоевателна история турците са третирали немюсюлманите като втора класа хора. Ограничавали са правата им и са ги задължавали да плащат данък за привилегията да изповядват своите религии, без да бъдат убити. Лесният начин за покорените да избегнат това унижение и деградация е бил да приемат исляма.

Това е довело до масови покръствания и до факта, че в обширни територии, превземани някога от мюсюлмански армии, по-голямата част от местното население има предци, които не са мюсюлмани. Египет е бил 99% християнски, когато е бил завладян, докато сега християните са едва около 10%.

„Къде са отишли всички християни“, пита Спенсър? Те все още са там.

Същото е и в Иран: зороастрийците в Персия все още са предимно в страната. Те са мюсюлманите. И по същия начин в Турция повечето турци са етнически гърци, които насилствено са приели исляма за да избегнат институционализирания тормоз и преследване.

Спенсър разказва, че турският журналист Узай Булут го е информирал, че самият турски президент Реджеп Тайип Ердоган е от град Ризе, чието гръцко име е Ризунта. Булут пояснил: „Семейството му е от Потамия… Това са автентичните гръцки имена на тези места, които по-късно са били потурчени. Самият Ердоган също нарича селото Потамия. Но това е толкова тема табу в Турция. "

А и не би трябвало да бъде, ако Ердоган беше последователен. Наскоро той заяви: „Поддържахме тези земи и ги превърнахме в наша родина с кръвта си, с нашето знаме и молитви. Ето защо повторното отваряне на Света София като джамия е важно, тъй като е наследство от завоевание." По този повод Спенсър пита многозначително: „Ако той може да възхвалява това „наследство от завоевание“, защо и турците да не могат да възхваляват факта, че са наследници на гърците, които са били завладени от турските нашественици? Това също е част от „завоевателното наследство“.

Журналистът Булут отбеляза: „Защо турските националисти са толкова ужасени от истината? Защото, ако се изправят пред нея, лъжите им ще бъдат разбити. Чрез измислиците се поддържа омразата, която ги е карала да извършват толкова много престъпления срещу гърци, арменци, асирийци, евреи и други. А биха могли да осъзнаят, че унищожавайки тези народи, те в действителност са унищожили собствените си предци и културното наследство. Истината ще ни освободи и ще донесе така необходимия мир в региона. “

„Можем само да се надяваме“, заключва Спенсър.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: